Ξεκινήστε από το ΓΙΑΤΙ

Οι ηγέτες δεν έχουν πάντα όλες τις καλές ιδέες 
αλλά παρέχουν την στήριξη τους 
σε όσους επιθυμούν να την συνεισφέρουν.

Το πλαίσιο με βάση το οποίο μπορεί να οικοδομηθεί μια εταιρεία, να οικοδομηθεί μια εταιρεία, να οργανωθεί ένα κίνημα ή να εμπνευστούν οι άνθρωποι, αναφέρει στο βιβλίο του ο συγγραφέας Σάιμον Σίνεκ με τίτλο «Ξεκινήστε από το ΓΙΑΤΙ» των εκδόσεων Κλειδάριθμος.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σάιμον Σίνεκ ηγείται ενός κινήματος που έχει στόχο να οικοδομήσει έναν κόσμο στον οποίο οι περισσότεροι από εμάς θα αντλούν έμπνευση από τη δουλειά που κάνουν.
Στο βιβλίο του επισημαίνεται «Κάθε άτομο ή εταιρία μπορεί να εξηγήσει τι κάνει. Ορισμένοι μπορούν να εξηγήσουν σε τι διαφέρουν ή είναι καλύτεροι, αλλά ελάχιστοι μπορούν να εκφράσουν με σαφήνεια το γιατί. Το ΓΙΑΤΙ δεν έχει να κάνει με τα χρήματα ή το κέρδος – αυτά είναι τα αποτελέσματα. Το ΓΙΑΤΙ είναι αυτό που εμπνέει εμάς και όσους βρίσκονται γύρω μας.
Από τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ μέχρι τον Στιβ Τζομπς και τους αδελφού Ράιτ, οι ηγέτες που εμπνέουν τους ανθρώπους σκέφθονται, ενεργούν και επικοινωνούν με το ίδιο ακριβώς τρόπο – σε πλήρη αντίθεση με αυτό που κάνουν οι υπόλοιποι.
Στον επίλογο του βιβλίου του διευκρινίζει «Προτού οποιαδήποτε άτομο ή εταιρία κάνει τα απαραίτητα βήματα για να γίνει ηγέτης, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στο ποιός είναι ο ορισμός του ηγέτη. Η ηγεσία δεν έχει να κάνει με τη δύναμη ή την εξουσία. Η ηγεσία είναι κάτι πολύ πιο ανθρώπινο. Το να είσαι ηγέτης απαιτεί ένα και μόνο πράγμα, να έχεις οπαδούς. Ο οπαδός είναι κάποιος που πηγαίνει εκεί που πηγαίνετε και εσείς. Κι αυτό όχι επειδή πρέπει, όχι επειδή κάποιος του έδωσε το κίνητρο ή τον απείλησε, αλλά επειδή θέλει. Το ερώτημα είναι γιατί να θέλει κάποιος να σας ακολουθήσει.
Αν ένα άτομο ή μια εταιρεία ελπίζει να αναλάβει την ευθύνη της ηγεσίας -μια ευθύνη που δίνεται, δεν αποσπάται- τότε θα πρέπει να σκέφθεται, να ενεργεί και να επικοινωνεί με τρόπο που να εμπνέει τους άλλους να τον ακολουθήσουν. Η ηγεσία έχει πάντα να κάνει με τους ανθρώπους. Κανένας δεν ηγείται μιας εταιρείας. Μια εταιρεία έχει μια νομική υπόσταση. Μπορείτε να διευθύνετε μια εταιρεία, να διαχειρισθείτε ένα οργανισμό, αλλά μπορείτε καθοδηγήσετε μόνο τους ανθρώπους. Και αυτό απαιτεί δύο πράγματα.
Φαντασθείτε ότι έχετε πάει μία κρουαζιέρα με ένα γκρούπ αγνώστων και το πλοίο σας καταλήγει σε ένα έρημο νησί. Πώς θα καταφέρετε να φύγετε από εκεί; Κάποιοι πανικοβάλλονται, κάποιοι αρχίζουν να δημιουργούν μικρές κλίκες για να σχεδιάσουν πως θα φύγουν από το νησί. Και τότε ξαφνικά ένα σηκώνεται και ανακοινώνει «Θα γίνω αρχηγός».
Αυτό μας αρέσει είμαστε κοινωνικά όντα και αντιδρούμε καλά στους ηγέτες.
Όλοι οι ηγέτες πρέπει να διαθέτουν δύο πράγματα: ένα όραμα για τον κόσμο που δεν υπάρχει και την ικανότητα να το μοιράζεται αυτό.
Υπάρχουν επίσης αυτοί που έχουν το χάρισμα να μπορούν να μιλούν ακατάπαυστα, την εκπληκτική ικανότητα επικοινωνίας. Αλλά εάν δεν έχουν όραμα, είναι απλώς πολύ καλοί επικοινωνιακοί τύποι και όχι ηγέτες.
Η ηγεσία απαιτεί δύο πράγματα: ένα όραμα για τον κόσμο που δεν υπάρχει ακόμα και την ικανότητα επικοινωνίας.
Το ερώτημα είναι από που προέρχεται το όραμα; Και αυτή είναι η δύναμη του ΓΙΑΤΙ.
Βιογραφικό
Ο Σάιμον Σίνεκ εργάζεται ως βοηθός το RAND Corporation, διδάσκει Στρατηγική Επικοινωνία στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Πηγή 29ο Τεύχος Ην-Ων

Written by