3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων

Αφιερωμένο στον μέγιστο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο ήταν το 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, που έλαβε χώρα το τριήμερο 16-18 Μαρτίου 2018 στον Άγιο Δημήτριο Αττικής.
Οι εργασίες του Συνεδρίου άρχισαν με την ευλογία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου, που εξήρε στον χαιρετισμό του, το ρόλο της Π.Ο.Π.Κ.Σ. στην προαγωγή της παράδοσης, της ιστορίας και της Τέχνης των Κρητών. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Π.Ο.Π.Κ.Σ. Εμμανουήλ Πατεράκης, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, επισήμανε την σπουδαιότητα των Πολιτιστικών Σωματείων της Κρήτης και την ευθύνη της Π.Ο.Π.Κ.Σ. να συνεπικουρεί την προσπάθεια μεταλαμπάδευσης του πολιτισμού της Κρήτης.
Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, τους παριστάμενους καθήλωσε με την ομιλία της η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, μιλώντας για τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ενώ καθηγητές Πανεπιστημίου, ερευνητές, εκπρόσωποι της UNESCO και συγγραφείς σκιαγράφησαν πτυχές της ζωής του.
Ομιλίες έγιναν για την Ζωγραφική Τέχνη στην Κρήτη, με αναφορές από τον Μινωικό πολιτισμό ως τις μέρες μας.
Ειδική μνεία έγινε στη συμβολή του Κρητικού Κλήρου στην πολυτάραχη ιστορία του νησιού, με κορωνίδα το ιστορικής σημασίας γεγονός του Ολοκαυτώματος στη Μονή Αρκαδίου.

Πηγή 28ο Τεύχος Ην-Ων

Written by