52 Μαθήματα Ηγεσίας

Το ερώτημα είναι αυτός ο ηγέτης ενεργεί με συνέπεια σύμφωνα με την κουλτούρα που θέλει να διαμορφώσει και να διατηρήσει. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Τι βλέπετε; Μήπως διακρίνεται υπερβολικές αντιδράσεις, αρνητική διάθεση, απαισιοδοξία, κατηγορίες και την νοοτροπία θύματος ή μήπως βλέπετε προσωπική ευθύνη, υπεύθυνο λόγο, απόδοση ευθυνών, ανάληψη ρίσκου, καινοτομία και ακεραιότητα;

Το ταξίδι προς την ηγεσία με 52 μαθήματα δίνει μέσα από το βιβλίο του «52 Μαθήματα Ηγεσίας» των εκδόσεων Κλειδάριθμος, ο Μάϊκ Γκρίν συγγραφέας και  ιδιοκτήτης της εταιρίας «Integrity-Works Coaching» σεμιναρίων κατάρτισης  στους τομείς της παρακίνησης της επικοινωνίας της απόδοσης της συνεργασίας των σχέσεων της ηγεσίας, της ανάπτυξης και της διαχείρισης πωλήσεων.
Τα σημαντικότερα από τα 52 στάδια είναι:
– 1ο «Οι επιδόσεις μας καθοδηγούνται από τους στόχους μας». Βρείτε ένα σημαντικό στόχο που σας γεμίζει ενέργεια και κυνηγήστε τον. Ακόμη και εάν δεν τον πετύχετε, θα φτάσετε μακρύτερα, αφού κυνηγώντας τον θα κερδίσετε σε γνώσεις και θα ωριμάσετε.
– 2ο «Έχετε σθένος;». Είναι αναγκαία τα συναισθήματα, ο αμοιβαίος σεβασμός και η αυτοκυριαρχία.
– 3ο «Οι ηγέτες αναδεικνύουν τους ανθρώπους».  Αν θέλετε να συγκροτήσετε μια ισχυρή ομάδα στην δουλειά σας, μάθετε να έχετε την υπομονή και την προοπτική να βλέπετε τους ανθρώπους πέρα από αυτό που είναι σήμερα. Αν θέλετε να αποκτήσετε μια σπουδαία ομάδα, φερθείτε στους ανθρώπους έτσι ώστε να τους αναδείξετε.
– 4ο «Οι ηγέτες ξεκινούν τη μέρα τους με μια σίγουρη νίκη». Ο Αριστοτέλης έλεγε «η δυσκολότερη νίκη είναι εκείνη ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό» και αυτές οι νίκες ενάντια στον εαυτό μας είναι μικρές αλλά σημαντικές.
– 9ο «Αναλάβετε την ευθύνη των λόγων σας». Οι λέξεις έχουν σημασία. Να θυμάστε ότι οι λέξεις που χρησιμοποιούμαι προηγούνται των ενεργειών μας. Σκαφτόμαστε. Μιλάμε. Πράττουμε. Και στην συνέχεια σκαφτόμαστε ξανά. Καθώς προχωράτε, είναι προτιμότερο να μιλάτε έχοντας την ευθύνη των λόγων σας. Να μιλάτε ως νικητές όχι ως θύματα.
– 12ο «Αθόρυβη ηγεσία». Ηγεσία σημαίνει άσκηση επιρροής. Και η άσκηση επιρροής δεν είναι προνόμιο των εξωστρεφών, δυναμικών προσωπικοτήτων. Η επιρροή συνδέεται με τον σεβασμό -που εμπνέουμε στον περιγυρό μας- με όποιον τρόπο και αν αποκτάται.
– 14ο «Σταματήστε να μιλάτε». Να είστε ακροατής, όχι ομιλητής. Ο ακροατής είναι αυτός που προσδίδει αξία στους ανθρώπους, οι οποίοι στρέφονται εκεί όπου αισθάνονται ότι εκτιμώνται.
– 17ο «Δείτε την κατάσταση από απόσταση». Αν αυτή την στιγμή είναι αδύνατον να αποδράσετε κάνετε ένα αφρόλουτρο. Είναι και αυτό μία αρχή. Καθώς κάνετε πίσω και βλέπετε τα πράγματα από απόσταση αισθανθείτε ευγνώμονες. Προτού κάν το συνειδητοποιήσετε θα έρθει αυτή η μία φορά τον χρόνο όπου θα έχετε την τάση να σκεφθείτε συλλογικά, με συναισθήματα ευγνωμοσύνης και ευχαρίστησης.
Για προσπαθήστε να νοιώστε πικραμένοι και ταυτόχρονα ευγνώμονες. Είναι αδύνατον. Υπερισχύει το ένα από τα δύο συναισθήματα. Εσείς επιλέγετε. Εγώ επιλέγω να νοιώθω ευγνώμων και καταφέρνω πιο εύκολα όταν βλέπω τα πράγματα από απόσταση.
– 38ο «Ηρεμία υπό πίεση». Ηρεμία υπό πίεση  είναι ακόμη ένα μυστικό επιτυχίας στις επιχειρήσεις, τον αθλητισμό και την ζωή.
– 42ο «Μην περιμένετε το πράσινο φως σε όλα τα φανάρια». Να θυμάστε ότι η αναβλητικότητα σκοτώνει, την κινητοποίηση. Απλώς προχωρήστε. Και να έχετε κατά νου τα λόγια του Λές Μπράουν «Πηδήξτε και τότε θα εμφανισθεί το δίχτυ ασφαλέιας».
Βιογραφικό
Ο Μάϊκ Γκρίν για περισσότερα από 20 χρόνια είναι ηγέτης  στο χώρο των πωλήσεων και της επιχειρηματικότητας με αποδεδειγμένη πείρα ως επαγγελματίας ομιλητής εισηγητής,-εισηγητής, και ειδικεύεται στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαιδευτικών εργαστηρίων.

Πηγή 27ο Τεύχος Ην-Ων

Written by