Αύξηση τουρισμού στην Κρήτη

«Η Κρήτη πρωταγωνιστεί, με αυξήσεις πάνω από τον μέσο όρο αύξησης του ελληνικού τουρισμού και το 2017 εκτιμούμε ότι θα κλείσει με αύξηση 10% και με περίπου 4,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις» τόνισε σε συνέντευξη στο Ην-Ων, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.
Ερ. Ποιος ο νέος σχεδιασμός για την αύξηση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη;
Απ. Ο στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Η εθνική περιφερειακή τουριστική που σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε από το 2015, έχει οδηγήσει όλα τα τουριστικά μεγέθη την τελευταία τριετία στις υψηλότερες επιδόσεις όλων των εποχών. Η Κρήτη είναι ένας καταπληκτικός προορισμός, με ισχυρό τουριστικό προϊόν και διεθνή καταξίωση, που ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά της. Ταυτόχρονα είναι ώριμος προορισμός που έχει όλες τις προϋποθέσεις να υποστηρίξει άμεσα το στόχο για τουρισμό όλο το χρόνο. Για τρεις συνεχόμενες χρονιές εφαρμογής της τουριστικής πολιτικής μας, η Κρήτη πρωταγωνιστεί, με αυξήσεις πάνω από τον μέσο όρο αύξησης του ελληνικού τουρισμού και το 2017 εκτιμούμε ότι θα κλείσει με αύξηση 10% και με περίπου 4,5 εκατ. διεθνείς αφίξεις. Για την υλοποίηση των στρατηγικών και αναπτυξιακών στόχων επιδιώξαμε και έχουμε εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια της Κρήτης με στόχο:
• η διεύρυνση της θερινής τουριστικής περιόδου που ήδη έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα,
• την προσέλκυση επισκεπτών που ταξιδεύουν όλο το χρόνο από τις νέες αγορές που ανοίξαμε, με παράλληλη ενίσχυση της συνδεσιμότητας και των απευθείας πτήσεων,
• την ανάδειξη νέων προορισμών στην Κρήτη,
• την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού με επίκεντρο τις αυθεντικές εμπειρίες και στη βάση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας,
• και την προσέλκυση νέων τουριστικών επενδύσεων υψηλής ποιότητας.
Μέσα από τις επαφές και στρατηγικές μας συμφωνίες με τους διεθνείς ταξιδιωτικούς Ομίλους και αεροπορικές εταιρείες εξασφαλίσαμε την επέκταση των προγραμμάτων τους από τα τέλη Μαρτίου έως το Νοέμβριο το 2016 και ακόμη πιο δυναμικά το 2017, με αποτέλεσμα οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος να είναι οι καλύτεροι όλων των εποχών και διψήφια αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Άμεσος στόχος μας σε εφαρμογή του επιχειρησιακού μας σχεδίου είναι η έναρξη απευθείας πτήσεων για την Κρήτη όλο το χρόνο.
Επίσης επικεντρώνουμε στην στήριξη του προορισμού με νέα διαθεσιμότητα και υψηλή ποιότητα σε υποδομές και υπηρεσίες ώστε να εξυπηρετήσουμε την διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση τα επόμενα χρόνια. Προτάσεις για 60 ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων κατατέθηκαν στις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού την τελευταία διετία και συνολικά αδειοδοτήθηκαν περισσότερες από 380 τουριστικές επιχειρήσεις. Επενδύσεις σε τρία σύνθετα τουριστικά καταλύματα είναι σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, και 47 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων υποβλήθηκαν προς υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 117 εκατ. ευρώ. Στρατηγικές επενδύσεις είναι σε εξέλιξη στο Λασίθι, αλλά και η κατασκευή νέων μονάδων από διεθνείς τουριστικούς ομίλους που ενισχύουν το ξενοδοχειακό  χαρτοφυλάκιο τους στο νησί.
Ερ. Ποιες είναι οι συμφωνίες σας με την TUI και μεγάλους τουρ οπερέιτορς για την αύξηση των τουριστών στην Κρήτη;
Απ. Με στοχευμένες διαπραγματεύσεις τα τρία τελευταία χρόνια και με στρατηγικές συνεργασίες που αναπτύσσουμε με τους διεθνείς τουριστικούς ομίλους, ενισχύουμε τους δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης, προβάλλουμε νέους προορισμούς και όλες τις θεματικές εμπειρίες που προσφέρει για τουρισμό όλο το χρόνο. Η Κρήτη αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή διεθνών ομίλων και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια επιδιώξαμε διαρκή αύξηση του τουριστικού μεριδίου από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης, από τη Ρωσία που ενισχύσαμε και που προωθούμε ακόμη πιο δυναμικά έχοντας ανακηρύξει το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018 και στις νέες αγορές που ανοίξαμε όπως η Κίνα, η Μέση Ανατολή και η Ινδία.
Τα μηνύματα για το 2018 είναι πολύ θετικά και οι προκρατήσεις για την Κρήτη έχουν ξεκινήσει με αύξηση μεγαλύτερη του 5% από όλες τις μεγάλες αγορές.
Αναβαθμίζουμε διαρκώς το προϊόν ήλιος και θάλασσα, ταυτόχρονα προωθούμε πολύ δυναμικά τις θεματικές μορφές τουρισμού ώστε οι επισκέπτες να έρχονται όλο το χρόνο για να γνωρίσουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, την πλούσια παράδοσή της, τα ήθη και τα έθιμα, την Κρητική μουσική και τις γιορτές της, τις άπειρες δυνατότητες για εναλλακτικό τουρισμό στη μοναδική της φύση, τις αυθεντικές εμπειρίες που προσφέρει η ενδοχώρα του νησιού και τα δεκάδες παραδοσιακά χωριά όλες τις εποχές το χρόνο. Η Κρήτη, με το εξαιρετικό της κλίμα και τις σύγχρονες υποδομές της προσφέρεται για αθλητικό και προπονητικό τουρισμό, για τουρισμό υγείας και ευεξίας, και έχει εξαιρετική δυναμική για συνεδριακό τουρισμό και ταξίδια πόλεως, και τη μοναδική κρητική γαστρονομία. Προωθούμε επίσης πολύ δυναμικά το θαλάσσιο τουρισμό, την κρουαζιέρα και το γιώτινγκ, και τον καταδυτικό τουρισμό. Μέσα από τις  στρατηγικές μας συνεργασίες, όπως με την TUI προωθούμε την Κρήτη ως λιμάνι βάσης (homeport) για την κρουαζιέρα. Ο ΕΟΤ ως ο εθνικός φορέας της στρατηγικής επικοινωνίας για την παγκόσμια προώθηση και προβολή υλοποιεί ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα με μεικτή διαφήμιση, συνδιαφήμιση, προβολή στις παγκόσμιες ηλεκτρονικές πλατφόρμες και στα τηλεοπτικά δίκτυα, με ενισχυμένη παρουσία στις Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις, και με τη διοργάνωση του μεγαλύτερου ποτέ αριθμού ταξιδίων εξοικείωσης.
Ερ. Ποιές είναι οι νέες διαδρομές για τον αγροτοδιατροφικό τουρισμό με την συμβολή του υπουργείου Τουρισμού;
Απ.  Η σύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή και τον αγροδιατροφικό τομέα είναι προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική για την αναπαραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η Κρήτη είναι μία ευλογημένη γη, με άφθονα και υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της παράδοσης και της γαστρονομίας που στηρίζεται στην υγιεινή και θρεπτική Κρητικής διατροφή. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα εξαιρετικά κρασιά της, τα αγνά τυροκομικά προϊόντα της, τα μοναδικά αρωματικά φυτά και βότανα με ευεργετικές ιδιότητες και τα φρέσκα οπωροκηπευτικά συνδέονται με την ταυτότητα του προορισμού και δίνουν προστιθέμενη αξία στον τουριστικό προϊόν. Μέσω του Φόρουμ Αγροδιατροφής – Βιομηχανίας και Τουρισμού που συστήσαμε με τα συναρμόδια υπουργεία, καταρτίζονται συγκεκριμένες πολιτικές για να ενθαρρύνουν τη δημιουργία αλυσίδων αξίας, δικτυώσεων και άλλων συνεργατικών σχημάτων μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών των κλάδων. Συγκεκριμένες δράσεις θα ενταχθούν στα συγχρηματοδούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στηρίζουμε επίσης την ένταξη των προϊόντων στην ξενοδοχειακή και τουριστική αλυσίδα, μέσα από το «Ελληνικό Πρωϊνό» του εποπτευόμενου φορέα μας Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, «Το Καλάθι Πρωϊνού» της ΣΕΤΚΕ στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τουριστικά καταλύματα και χορηγούμε τα σήματα ελληνικής κουζίνας και επισκέψιμου οινοποιείου.
Υποστηρίζουμε τις στοχευμένες δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για τα προγράμματα και τις διαδρομές του αγροτουρισμού και της αγροδιατροφής. Επίσης υποστηρίξαμε δυναμικά το πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάδειξη της Κρήτης σε υπόδειγμα προορισμού διακοπών βιώσιμης διατροφής που υλοποιεί ο Όμιλος ΤUI και το ευρωπαϊκό δίκτυο Futouris με τη συμμετοχή 200 και πλέον παραγωγών, ελαιοτριβείων, και οινοποιείων και την ανάπτυξη εκδρομών. Καθορίσαμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις  προδιαγραφές των τουριστικών καταλυμάτων για την ένταξής τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ Leader και επεξεργαζόμαστε το νέο πλαίσιο για τις προδιαγραφές για τις αγροτουριστικές δραστηριότητες και τη χορήγηση ειδικού σήματος Αγροτουρισμού.
Επιδίωξή μας είναι για όλη την Ελλάδα και ειδικά για την Κρήτη, να στηρίξουμε μέσα από τον τουρισμό την τοπική παραγωγή, τους επαγγελματίες  των παραγωγικών αυτών κλάδων μέσα από νέα επαγγελματική δραστηριότητα, νέες πηγές εσόδων και νέες θέσεις εργασίας. Ο τουρισμός είναι ισχυρή κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και δημιουργεί οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη που επιδιώκουμε να διαχυθούν σε όλους τους προορισμούς και στις τοπικές κοινωνίες.
Βιογραφικό
Η Έλενα Κουντουρά είναι Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου και ήταν πρωταθλήτρια Ελλάδος στο άλμα εις ύψος και στα 100μ. με εμπόδια, με πανελλήνια ρεκόρ, πανελλήνιες νίκες και διεθνείς διακρίσεις.
Είναι πτυχιούχος της Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ
1984 -1996: Διεθνής καριέρα στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας.
1996 -2003: Καριέρα στο χώρο των εκδόσεων και των περιοδικών με έμφαση στα γυναικεία και κοινωνικά θέματα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Έχει εκλεγεί βουλευτής 6 φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Την περίοδο 2004-2007 διετέλεσε Βουλευτής Ά Περιφέρειας Αθήνας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το 2012, ήταν η πρώτη που συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κινήματος Ανεξάρτητοι Έλληνες. Εξελέγη πρώτη στην Α’ Περιφέρεια Αθηνών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στις τέσσερις εθνικές εκλογές, δύο το 2012 και δύο το 2015.
Έχει διατελέσει Γραμματέας της ΚΟ του κινήματος και Τομεάρχης Τουρισμού.
Στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξαρτήτων Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2015 με πρωθυπουργό τον κ. Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, ως Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού και το Νοέμβριο του 2016 ανέλαβε Υπουργός Τουρισμού.
Έχει διατελέσει μέλος των Επιτροπών Τουρισμού, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κορέας και μέλος των Ομάδων Φιλίας με την Ρουμανία, Ιορδανία, Ουζμπεκιστάν και Γαλλία.
Έχει συμμετάσχει επίσης στις  κοινοβουλευτικές επιτροπές Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος και Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Είναι Πρόεδρος της μη-κερδοσκοπικής οργάνωσης «Europa Donna Hellas» για την πρόληψη και ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων για καλύτερες υπηρεσίες σε ασθενείς με καρκίνο.
Έχει τιμηθεί για την υποστήριξή της στη διάδοση του Ελληνικού Παραολυμπιακού Εθελοντισμού. Το Δεκέμβριο 2007 τιμήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Κοινωνικό Εθελοντισμό.

Πηγή 27ο Τεύχος Ην-Ων

Written by