Cretan Iama κατά ιώσεων-γρίπης

Το Cretan Iama αποτελεί ένα φυσικό προϊόν, ένα φυσικό ίαμα, το οποίο περιέχει συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία κρητικά βότανα, Δίκταμο, Θυμάρι και Φασκόμηλο σε συγκεκριμένες αναλογίες, που λειτουργούν συνεργικά, αφού η δράση της μιας ουσίας ενισχύει-αλληλοσυμπληρώνει τη δράση της άλλης.
Για την παραγωγή του ακολουθείται έλεγχος ταυτότητας φυτικού υλικού με γενετική ανάλυση (DNA-Barcoding), όπως επίσης χρησιμοποιούνται μέθοδοι υψηλής τεχνολογίας για τη διασφάλιση της σύστασής του σε αιθέρια έλαια.
Το Cretan Iama αποτελεί τον καρπό της πολυετούς έρευνας διακεκριμένων ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, που σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης, εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική, καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα.
Η ιδέα ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, όταν επιδημιολογικές παρατηρήσεις σε περιοχές της Κρήτης έδειχναν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα συγκεκριμένων βοτάνων είχαν πολύ χαμηλή νοσηρότητα και μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης.
Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά.
Πολυετείς έρευνες, τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε κλινικό επίπεδο, απέδειξαν την ευεργετική δράση του σκευάσματος στις ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα των ιολογικών μελέτων έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραστικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις που προκαλούνται από τους ιούς. Η αντι-ιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώθηκε επιτυχώς σε διαφορετικά πειραματικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν.
Οι κλινικές μελέτες που ακολούθησαν σε ασθενείς με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, επιβεβαίωσαν την αντι-ιική δράση του σκευάσματος, μειώνοντας σημαντικά τόσο το χρόνο ίασης όσο και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων στους ασθενείς. Επιπλέον, το Cretan Iama έχει ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς τα συγκεκριμένα κρητικά βότανα περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση φλεγμονών του ανθρώπινου σώματος.
Σε συνέντευξη που έδωσαν στο «Ην-Ων» οι διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλη της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ, Ηλίας Καστανάς, Καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας, Στέργιος Πυρίντσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας και ο Γεώργιος Σουρβίνος, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας αναφέρουν:
Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ Χρήστος Λιονής υπογράμμισε «οι έρευνες των αρωματικών φυτών ξεκινούν από το Σπήλι Αγ. Βασιλείου στην Κρήτη και το τοπικό Κέντρο Υγείας. Εκεί, οι πρώτες κλινικές παρατηρήσεις από το ιστορικό υγείας των ηλικιωμένων και τις αφηγήσεις τους για τους συντελεστές των υγιών γηρατειών οδήγησαν σε ανθρωπολογικές μελέτες σε συνεργασία με τον Καθηγητή κ. Jan Slikkerveer από το Πανεπιστήμιο Leiden που κατέγραφαν την αυτόχθονη γνώση και τη σοφία των Κρητών που διατηρήθηκε από χιλιάδες χρόνια.»
Ο καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας Ηλίας Καστανάς διευκρίνισε «Εκτός την ασφαλή φαρμακευτική αγωγή που θα προσφέρει το νέο ελληνικό φάρμακο παράλληλα με την παραγωγή του θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης γιατί έγινε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.»
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βιολογίας Στέργιος Πυρίντσος επισήμανε «Η χρήση των τριών αρωματικών βοτάνων, εμφανίζει στοιχεία όχι απλά αθροιστικής δράσης, αλλά πραγματική συνέργεια, με άλλα λόγια δράση σημαντικά μεγαλύτερη από το άθροισμα των δράσεων των απλών συστατικών».
Ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γεώργιος Σουρβίνος τόνισε «Το εκχύλισμα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραστικά τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Τόσο οι εργαστηριακές όσο και οι κλινικές μελέτες έδειξαν ότι το εκχύλισμα έχει ιδιαίτερα σημαντική δράση έναντι των ιών της γρίπης και κυρίως της γρίπης Α(Η1Ν1) και του ρινοιού, του ιού ο οποίος ευθύνεται για την πλειονότητα των περιπτώσεων του κοινού κρυολογήματος.»

Πηγή 26ο Τεύχος Ην-Ων

Written by