Οικονομικά εργαλεία καινοτομίας

«Η συνεργασία με τα Πανεπιστήμια δημιουργεί καινοτόμα προϊόντα προς όφελος της ανάπτυξης της χώρας» επισήμανε σε συνέντευξη στο «Ην-ΩΝ» ο Δρ. Κωνσταντίνος Γαρδίκης Φαρμακοποιός και Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων της APIVITA.
Ερ. Πόσο θα βοηθήσει το Υπερταμείο Συμμετοχών (συμμετοχή Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και του Ελληνικού Δημοσίου) στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων;
Απ. Η καινοτομία είναι μονόδρομος. Χρειάζονται οικονομικά εργαλεία για να υποστηριχθούν οι εταιρίες καθώς και οι συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια. Ήδη οι Ευρωπαίοι έχουν ισχυρά δίκτυα με τους ακαδημαϊκούς φορείς. Για τα προϊόντα υψηλής καινοτομίας συνεργαζόμαστε με όλες τις φαρμακευτικές σχολές, τις γεωπονικές σχολές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, την Ιατρική Σχολή Αθηνών, των Ιωαννίνων, τα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Χαροκόπειο και με τα ερευνητικά κέντρα: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ΙΤΕ, ΕΚΕΤΑ, ΜΑΙΧ, με Γαλλικά – Ισπανικά – Πορτογαλικά – Βρετανικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα των χωρών της Ταϋλάνδης, του Ισραήλ, ακόμα και της Αφρικής. Το Υπερταμείο Συμμετοχών οπωσδήποτε θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.
Ερ. Ποιά προϊόντα παράγει η εταιρία;
Απ. Φυσικά Καλλυντικά, τρόφιμα (μελισσοκομικά) και συμπληρώματα διατροφής.
Ερ. Ποιά είναι τα προϊόντα που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αγορά του εξωτερικού;
Απ. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα προϊόντα που προκύπτουν από το μελίσσι και την ελληνική βιοποικιλότητα (φαρμακευτικά φυτά). Φροντίζουμε να τηρούνται πολύ αυστηρές προδιαγραφές που καλύπτουν όλο το φάσμα από το είδος και την ποικιλία φαρμακευτικού φυτού μέχρι και τα κομμάτια της μεταποίησης.
Ερ. Ποιό είναι το ιστορικό της εταιρίας;
Απ. Το πλειοψηφικό πακέτο της APIVITA απέκτησε τον Μάρτιο του 2017 η ισπανικών συμφερόντων PUIG (www.puig.com), μια εταιρία με παγκόσμια παρουσία που δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, των αρωμάτων και καλλυντικών. Η επένδυση της PUIG στην APIVITA έχει στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς εξασφαλίζονται μια σειρά από προϋποθέσεις, οι οποίες εξαρχής ήταν κεφαλαιώδους αξίας για την οικογένεια Κουτσιανά που δημιούργησε την εταιρία και διατηρεί την καταστατική μειοψηφία.
Εξασφαλίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια της APIVITA, η οποία ενισχύεται με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η έδρα και η γραμμή παραγωγής της εταιρίας παραμένουν στην Ελλάδα, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες του ερευνητικού εργαστηρίου και των υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο.
Παράλληλα, όλες οι υφιστάμενες συνεργασίες της APIVITA θα συνεχιστούν και δίνεται η ευκαιρία να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, όπως οι συνεργασίες με μια ολόκληρη κοινότητα από παραγωγούς και καλλιεργητές σε όλη τη χώρα εξασφαλίζοντας την απόλυτη ιχνηλασιμότητα και την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών της εταιρείας.
Σημαντικό κριτήριο στην επιλογή από πλευράς της οικογένειας Κουτσιανά αποτέλεσε το γεγονός ότι παρά το μεγάλο μέγεθος της και την παγκόσμια παρουσία της, η PUIG  παραμένει κατά βάση μια οικογενειακού χαρακτήρα και ιδιοκτησίας εταιρεία.
Η ιστορία και η φιλοσοφία της APIVITA, η μοναδική έρευνα και ανάπτυξη, η συμμετοχή σε πρωτοπόρα επιστημονικά προγράμματα με τους πλέον αναγνωρισμένους εταίρους, το εκπληκτικό προϊόν της, το διαφορετικό μοντέλο επιχειρηματικότητας που προάγει την αειφορία και το ανώτερο κοινό καλό οδήγησαν την PUIG  να συνεργαστεί με την APIVITA .
Σημαντική για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ήταν η κατανόηση ότι η APIVITA παραμένει μία ελληνική εταιρεία, πιστή στη φιλοσοφία και στις αξίες, και στο διαφορετικό, αειφόρο μοντέλο επιχειρηματικότητας, που την ανέδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κ. Νίκος Κουτσιανάς είναι ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της APIVITA.
Πρέπει ασημειωθεί ότι το 1972, οι ιδρυτές της APIVITA Νίκος και Νίκη Κουτσιανά, ως νέοι φαρμακοποιοί, δημιούργησαν τα πρώτα τους φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποιώντας μελισσοκομικά προϊόντα και εκχυλίσματα βοτάνων και το 1979 δημιούργησαν την APIVITA. Tο όνομά της, προέρχεται από τις λατινικές λέξεις Apis (μέλισσα) και Vita (ζωή), και σημαίνει «η ζωή της μέλισσας».
Το πάθος και το όραμα της APIVITA απλώνεται μέσω των προϊόντων της σε δεκαπέντε χώρες, όπως στην Ισπανία, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Αμερική, Κύπρο, Ουκρανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.α.

Βιογραφικό
O Δρ. Κωνσταντίνος Γαρδίκης είναι Φαρμακοποιός και Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων της APIVITA. Ασχολείται κύρια με την έρευνα και ανάπτυξη εκχυλισμάτων φυτών και μελισσοκομικών προϊόντων καθώς και με τη συγγραφή και διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων και πατεντών. Είναι επίσης επικεφαλής της διατμηματικής Ομάδας Καινοτομίας της APIVITA.
Σπούδασε Φαρμακευτική στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, έλαβε MSc στη Βιομηχανική Φαρμακευτική και PhD στη Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία. Μετεκπαιδεύτηκε στους ακαδημαϊκούς φορείς: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών Αθηνών, Centre National de Recherche Scientifique, Grenoble, France, Universita degli Studi di Milano, Italy, University of Lodz, Poland, Complutense Universidead de Madrid, Spain και στις βιομηχανίες: Fitoplancton Marino, Cadiz, Spain, Fytosan, Die, France και ELPEN, Αθήνα, Ελλάδα.
Είναι εφευρέτης πέντε πατεντών, έχει δημοσιεύσει 18 ερευνητικές εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και τρία κεφάλαια σε διεθνή επιστημονικά βιβλία, ενώ έχει παρουσία με γραπτές ή προφορικές ανακοινώσεις σε δεκάδες διεθνή και εθνικά συνέδρια.
Έχει συμμετάσχει ως Project coordinator ή Project leader σε 10 διεθνή επιστημονικά προγράμματα ύψους 16 εκατ. ευρώ μεταξύ των οποίων Horizon 2020, FP7 – IAPP, Leonardo da Vinci και ΕΣΠΑ.
Έχει υπάρξει μέλος οργανωτικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων και workshops, έχει λάβει τρία βραβεία έρευνας και καινοτομίας, έχει διδάξει στα εργαστήρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Κοσμητολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών και έχει λάβει τέσσερεις διεθνείς και ελληνικές υποτροφίες. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρίας.

Πηγή 26ο Τεύχος Ην-Ων

Written by