Νέος Πρόεδρος του ΙΤΕ

Νεκτάριος Ταβερναράκης
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου
του ΙΤΕ, διευθυντής της κεντρικής διεύθυνσης του ΙΤΕ και ερευνητής

Ο μοναδικός στην Ελλάδα που πέτυχε να χρηματοδοτηθεί δυο φορές φέτος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), είναι ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), διευθυντής της κεντρικής διεύθυνσης του ΙΤΕ και ερευνητής Νεκτάριος Ταβερναράκης.
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης επίσης είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης.
Επίσης είναι ένας από τους μόλις 45 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη που εξασφάλισαν πρόσφατα χρηματοδότηση από το υψηλού κύρους πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας (Proof of Concept Grant) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Οι επιχορηγήσεις για την Προώθηση της Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται ειδικά σε ερευνητές οι οποίοι είχαν ήδη στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί και υποστηρίζουν το τελικό στάδιο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι στόχοι του νέου ερευνητικού προγράμματος που επιχορηγήθηκε από το ERC αφορούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων, με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Παράλληλα εξελέγη μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC Scientific Council Member). Τα νέα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου (Ε.Σ.) επιλέγονται από ανεξάρτητη 6μελή Επιτροπή Διακεκριμένων Επιστημόνων που έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Ε.Σ. είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και αποτελείται σήμερα από 22 διακεκριμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς, με κύρια αποστολή την χάραξη στρατηγικής και την επιλογή αξιολογητών για τις προτάσεις που κατατίθενται προς χρηματοδότηση από το ERC. Το ERC που ιδρύθηκε το 2007, είναι ο πρώτος Οργανισμός για τη χρηματοδότηση πρωτοποριακής έρευνας στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει περίπου 6.500 ερευνητές. Για τα έτη 2014-2020 διαχειρίζεται κονδύλια ύψους 13 δις ευρώ.

Βιογραφικό
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΙΤΕ, διευθυντής της κεντρικής διεύθυνσης του ΙΤΕ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, και Τακτικός Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Είναι επίσης Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Βιοπληροφορική, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του ΙΜΒΒ. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπόνησε μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικά συγγράμματα σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα. Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας και δυο επιχορηγήσεις για Καταξιωμένους Ερευνητές του ERC. Είναι δε από τους πρώτους στην Ευρώπη που έχουν πετύχει δύο επιχορηγήσεις από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό αυτό πρόγραμμα, και ο μόνος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Έχει επίσης τιμηθεί με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, και το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.

Πηγή 26ο Τεύχος Ην-Ων

Written by