Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω

Αντικείμενα από το 1817 περιέχει το Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω. Πρόκειται για αντικείμενα και εργαλεία  που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες γενεές όταν μαγείρευαν, καλλιεργούσαν, ύφαιναν κ.α.
Μπαίνοντας στην αυλή της πέτρινης προσφυγικής μονοκατοικίας, παρατηρούν οι επισκέπτες τον μελισσόκηπο, το γραφικό πηγάδι, το πηγάδι με τη σφίγα, το ρακοκάζανο με το πιθάρι (Ρούμπα), τον ξυλόφουρνο με τις πινακωτές, τα φουρνόφτιαρα και τις σκάφες, τα κόσκινα, τα εργαλεία, τα εργαλεία του τυροκόμου και τις επεξεργασίες γάλακτος, τις διάφορες ζυγαριές, ψεκαστήρες, χειρόμυλους, αλέτρια ξύλινα και σιδερένια, ζυγούς, βοόσυρο, θρινάκια, τσατάλια, δρεπάνια, σαμάρια και τόσα άλλα εργαλεία της καθημερινόνητας που βοηθούσαν στην αγροτική οικονομία τα περασμένα χρόνια.
Συνεχίζοντας στις αίθουσες βλέπεις αρχικά παλιά μουσικά όργανα, την λατέρνα, παλιά ραδιόφωνα, γραμμόφωνα και πικ-απ διαφόρων τύπων, φωτογραφικές μηχανές, παλιούς δίσκους (από βινύλιο) 45 και 78 στροφών, προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλείας Αντωνίου και το καπέλο (πηλίκιο) του Γυμνασίου με την κουκουβάγια.
Στην συνέχεια είναι τα εργαλεία όπως των τσαγκάρηδων. Η αίθουσα με τον αργαλειό, την ανέμη, τις σαϊτες, τα τηλιγάδια, τα υφαντά, τις πατανιές, τα αδράχτια, το κοπανέλι, τα όργατα, τις παλιές ραπτομηχανές, τις παλιές φωτογραφίες, την παλιά στεφανοθήκη και τις λάμπες πετρελαίου.
Η επόμενη αίθουσα φιλοξενεί παλιό πολεμικό υλικό όπως ασύρματους, ξιφολόγχες, ένα ειδικό σαμάρι μεταφοράς πυροβόλου όπλου στους βαλκανικούς πολέμους, λευκώματα ηρώων των ετών 1830-1930, εφημερίδες και ιστορικό υλικό από την μάχη της Κρήτης.

Πηγή 26ο Τεύχος Ην-Ων

Written by