Πανευρωπαϊκό χρυσό στο σκάκι

23ο τεύχος Ην-Ων

«Το 2012 όταν βγήκα για πρώτη φορά 1η στην Ευρώπη ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία. Αισθάνθηκα περηφάνια και ότι επιβραβεύθηκε όλη η προετοιμασία που είχα κάνει για το ευρωπαϊκό τουρνουά» τόνισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» η ελληνίδα αθλήτρια-σκακίστρια Αναστασία Αβραμίδου η οποία σε ηλικία 14 ετών πήρε το πανευρωπαϊκό χρυσό μετάλλιο για δεύτερη φορά. Η αθλήτρια του Συλλόγου της Πνευματικής Στέγης Περιστερίου, συγκέντρωσε 8 ½ βαθμούς σε 9 αγώνες (8 νίκες, 1 ισοπαλία).
Ερ. Σε ποιά ηλικία ξεκίνησες το σκάκι και πότε εντάχθηκες σε ομάδα για αγώνες;
Απ. Ξεκίνησα το σκάκι στα 6,5 χρόνια μου (σχολική χρονιά 2006-2007) δηλαδή στην πρώτη δημοτικού στον Σκακιστικό Σύλλογο Πολίχνης. Με είχε τρελάνει η ιδέα ότι θα ήμουν αρχηγός και θα είχα την δικιά μου τακτική και στρατηγική. Αυτό όμως σημαίνει για το σκάκι ότι οργανώνω το παιχνίδι. Μου άρεσε που γνώριζα και άλλα παιδιά και ότι μπορούσαμε να ανταλλάξουμε τις ιδέες μας. Έμαθα για το σκάκι όταν είδα κάποιες εικόνες στην τηλεόραση, πριν να πάω στην 1η Δημοτικού και ο πατέρας μου με βοήθησε να μάθω τις κινήσεις. Στην αρχή το έβλεπα σαν ένα ενδιαφέρον παιχνίδι αλλά μετά έγινε τρόπος ζωής. Το αγωνιστικό σκάκι το ξεκίνησα μετά από προτροπή των προπονητών για να αποκτήσω εμπειρία. Οι προπονητές κατάλαβαν όταν βγήκα πρώτη στη Θεσσαλονίκη στα προκριματικά το 2008 ότι έχω ταλέντο. Έτσι απέκτησα ένα κίνητρο για να φθάσω πιο ψηλά.
Ερ. Πόσα μετάλλια έχεις πάρει μέχρι σήμερα και από ποιά ηλικία;
Απ. Έχω πάρω πολλά μετάλλια και 45 κύπελλα στο σκάκι. Τα μετάλλια ξεκίνησαν από 7 χρονών. Χάρηκα περισσότερο το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Πανελλήνια διοργάνωση του 2008 στην κατηγορία κορίτσια κάτω των 8 ετών. Επίσης θυμάμαι το 2011 που αγωνίστηκα με την ομάδα του πρώτου μου Συλλόγου στο Ομαδικό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα για την κατάκτηση της θέσης μας στην Α΄ Εθνική που παρ΄ όλο που πέσαμε στην Β΄ Εθνική  ήταν μια μεγάλη εμπειρία γιατί αγωνίστηκα στην κατηγορία κορίτσια 16 ενώ ήμουν 11 χρονών. Σήμερα είμαι στο Σύλλογο «Πνευματική Στέγης Περιστερίου».  Επίσης το 2012 όταν βγήκα για πρώτη φορά 1η στην Ευρώπη ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία. Αισθάνθηκα περηφάνια και ότι επιβραβεύθηκε όλη η προετοιμασία που είχα κάνει για το ευρωπαϊκό τουρνουά. Φέτος για δεύτερη φορά στις 28 Οκτωβρίου 2014 ανήμερα της εθνικής μας εορτής πήρα το χρυσό πανευρωπαϊκό μετάλλιο στο Μπατούμι της Γεωργίας. Στους αγώνες βρέθηκα απέναντι με Ρωσίδες, Αρμένισες, Γεωργιανές και άλλες αθλήτριες.
Ερ. Εάν σε ρωτούσαν γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν σκάκι τι θα απαντούσες;
Απ. Πρέπει να μάθουν σκάκι γιατί μπορούν να οργανώνουν την σκέψη τους, να βάζουν πρόγραμμα στη ζωή τους και θα ωριμάσουν πιο γρήγορα. Τα παιδιά γίνονται κοινωνικά, γνωρίζουν καινούργιους πολιτισμούς γνωρίζοντας τους ξένους αθλητές. Έχω ταξιδέψει για αγώνες στην Γεωργία, στην Βουλγαρία, στην Τουρκία, στην Ρουμανία, στην Τσεχία, στο Μαυροβούνιο και στη Σλοβενία. Στην Βουλγαρία που είναι πιο κοντά στον πολιτισμό μας αισθάνθηκα σαν να αγωνιζόμουν στην Ελλάδα αλλά η χώρα που μου άρεσε περισσότερο ήταν η Τσεχία.
Ερ. Πόσο σε βοήθησε το σκάκι στην μαθητική σου ζωή;
Απ. Σκέφθομαι πιο γρήγορα όταν χρειάζεται να κάνω υπολογισμούς στα μαθηματικά, φυσική και χημεία. Οργανώνω καλύτερα τον χρόνο μου όταν διαβάζω και έχω καλή μνήμη. Το σκάκι δεν με κουράζει αλλά το σχολείο όταν έχουμε διαγωνίσματα.
Βιογραφικό
Γεννήθηκα 29 Ιανουαρίου του 2000 στην Γερμανία. Πηγαίνω στην 3η Γυμνασίου στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης. Στα Αγγλικά πήρα το Lower τον Μάιο του 2014 και έχω κάνει ένα χρόνο Γερμανικά. Τον ελεύθερο χρόνο μου παίζω μπάσκετ στην ομάδα «Αναγέννησης Φλόγας Πολίχνης» από το 2013.

Πηγή 23ο τεύχος Ην-Ων

Written by