Αριθμητική υπεροχή νεαρών σκακιστών στην Ικαρία

Ο 20χρονος Ούγγρος Π. Προχάσκα (στην Ελλάδα αγωνίζεται με την ομάδα του Πανιωνίου), τερμάτισε  πρώτος στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2012» με 7,5 βαθμούς σε 9 αγώνες (αήττητος με 6 νίκες και 3 ισοπαλίες). Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν ο Ουκρανός Ι. Νέστερ, η πολυπρωταθλήτρια Ελλάδας Α.-Μ. Μπότσαρη (Σ.Ο. Καβάλας), ο Γ. Γκούμας (Ε.Ο.Α.Ο. «Φυσιολάτρης» Νίκαιας), ο Π. Χριστοδούλου (Ε.Ε.Σ. Κορυδαλλού), ο Επ. Κουρούσης (Σ.Α. Χαλκίδας) και ο Κ. Βαφειάδης (Παναθλητικός Συκεών). Από6,5 βαθμούς συγκέντρωσαν οι Σ. Μαλικέντζος (Ε.Σ. Θεσσαλονίκης), Ν. Γαλόπουλος (Γαλαξίας Θεσσαλονίκης), Μ. Μάκι-Ουούρο (Φινλανδία) και Αν. Παπαργυρίου (Σ.Α.Σ. Κορωπίου). Οι πρώτοι ανά κατηγορία: Σ. Γεωργίτση (Σ.Ο. «Θ.Γεωργίου», κάτω των 8 ετών), Ι. Σγουλέτας (Σ.Ε.Βόλου, κάτω των 10), Γ. Παπαδούλης (Σ.Ε. Βόλου, κάτω των 12), Ν. Γεωργιάδης (Πανελλήνιος Γ.Σ., κάτω των 14), Χρ.Καρζιάς (Σ.Α.Κ. «ΔΕΛΑΣΑΛ», κάτω των 16), Δ. Παπαοικονόμου (Σ.Φ.Γ.Τ. Δράμας, κάτω των 18) και Χρ. Πούντζας (Σ.Ο. Ικαρίας, κατηγορία βετεράνων).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές δύο αδέλφια, Ικαριώτες και από τα βασικά στελέχη της ομάδας του Σ.Ο. Ικαρίας, αναδείχθηκαν πρώτοι Αιγαιοπελαγίτες. Ο Αλέξανδρος Κουκουφίκης κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Αιγαίου και η Στεφανία Κουκουφίκη τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αιγαίου. Και οι δύο προκρίθηκαν και θα αγωνιστούν στην ημιτελική φάση του Ατομικού Πρωταθλήματος Ελλάδας. Τις επόμενες θέσεις στους άνδρες κατέλαβαν ο Χρ. Πούντζας και ο Στ. Λαζαρίδης και στις γυναίκες η Άτζελα Σιάκα και η Μαρία Κεφάλου. Πρώτος κάτω των 12 ετών τερμάτισε ο Μ. Κόντης και πρώτος κάτω των 20 ο Στ. Χαλιορής (όλοι μέλη του Σ.Ο. Ικαρίας). Πλακέτα απένειμε ο Σύλλογος Νέων Αγίου Κηρύκου στον πρώτο Ικαριώτη έως 20 ετών, τον Στ. Κέφαλο.
Στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου «Ίκαρος 2012» αγωνίστηκαν 137 σκακιστές και σκακίστριες από 6 χώρες. Παίχτηκαν 595 παρτίδες, από τις οποίες στις 271 νίκησαν παίκτες με τα λευκά κομμάτια, στις 234 με τα μαύρα, οι 82 έληξαν ισόπαλες και οι 8 κρίθηκαν χωρίς αγώνα. Δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση, ενώ το έντονο αγωνιστικό πνεύμα (όπως μαρτυρούν οι ελάχιστες ισοπαλίες), συνυπήρξε αρμονικά με μία ιδιαίτερα εμφανή φιλική διάθεση!
Κάθε χρόνο η τελετή λήξης των αγώνων της Ικαρίας έχει κάποιο χαρακτηριστικό γνώρισμα. Φέτος, η πιο δυνατή στιγμή ήταν η απονομή αναμνηστικών στους τυφλούς σκακιστές. Όταν ο αντιδήμαρχος Ικαρίας Αλέξανδρος Σκάρος απένειμε τα αγαλματίδια στην Κατερίνα Μάντεση, στον Μάριο Δουμπό και στον Γιώργο Αλίγια οι 200 περίπου θεατές που είχαν κατακλύσει το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου συνόδεψαν τη σκηνή με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα. Όπως παρατήρησε κάποιος, αισθάνθηκε το στάδιο να δονείται!

Πηγή 18ο τεύχος Ην-Ων

Written by