Πρώτες Κυρίες – Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Με πρωτοβουλία της κ. Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη τον Ιούνιο του 2010 θα έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του πρώτου Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά στην Ελλάδα.

«Στην ανάπτυξη της παιδείας στην Ν. Αφρική στοχεύει η  εκστρατεία 1GOAL  την οποία στην Ελλάδα συντονίζει η ActionAid Ελλάς, υπό την αιγίδα της UNESCO» υπογράμμισε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESKO κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
Ερ. Ποια είναι η σημασία της συμμετοχής στην Εκστρατεία 1Goal;
Απ. Στόχος της εκστρατείας 1GOAL είναι να συγκεντρωθούν 30 εκατομμύρια υπογραφές μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη η αξιολόγηση της απόδοσης των χωρών σε σχέση με τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ. Οι υπογραφές αυτές θα κατατεθούν στον ΟΗΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση του 2ου  από τους 8 Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που προβλέπει ότι μέχρι το 2015 όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν δεσμευτεί για την υλοποίηση αυτού του στόχου, όπως και των άλλων, κι εμείς οι πολίτες του κόσμου, οφείλουμε να τους πιέσουμε να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση. Αν λοιπόν σκεφθεί κανείς ότι σήμερα 75 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου, 774  εκατομμύρια  άνθρωποι δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν και ότι 1 στις 4 γυναίκες δεν έχει βασική εκπαίδευση, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι η σημασία της συμμετοχής στην εκστρατεία 1GOAL είναι τεράστια, καθώς το μήνυμα της εκστρατείας υπενθυμίζει ότι η εκπαίδευση νικά την φτώχεια.
Ερ. Ποια είναι η συμβολή της ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα της  παγκόσμιας εκστρατείας 1GOAL;
Απ. Όπως και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στην εκστρατεία 1GOAL, έτσι και εμείς έχουμε ως στόχο να συγκεντρώσουμε όσο γίνεται περισσότερες υπογραφές. Και αυτό θα γίνει εφόσον ενημερωθούν οι πολίτες. Για το σκοπό αυτό, εκτός από τη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήσαμε πριν από ένα περίπου μήνα για να ανακοινώσουμε την έναρξη της εκστρατείας στην Ελλάδα, προγραμματίζουμε μια σειρά από εκδηλώσεις με στόχο να κινητοποιήσουμε τον κόσμο, κι  έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τα Μέσα Ενημέρωσης για να στηρίξουν αυτή την εκστρατεία. Πιστεύω ότι, μέχρι το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα έχουμε συγκεντρώσει πάρα πολλές υπογραφές. Οι Έλληνες επανειλημμένα έχουν αποδείξει την κοινωνική τους ευαισθησία και έχουν συμβάλλει σε εθνικές και παγκόσμιες εκστρατείες, ιδιαίτερα υπέρ των παιδιών.  Είμαι βέβαιη ότι ως Έλληνες για άλλη μια φορά θα σκοράρουμε υπέρ της παιδείας και υπέρ του μέλλοντος των παιδιών, ότι όλοι μαζί θα βάλουμε  ένα από τα σημαντικότερα ΓΚΟΛ γράφοντας το όνομά μας υπέρ αυτών που δεν έχουν τη δυνατότητα να το γράψουν οι ίδιοι!
Ερ. Ποιοι οι συντελεστές του προγράμματος;
Απ. Την εκστρατεία 1GOAL στην Ελλάδα συντονίζει η ActionAid Ελλάς, υπό την αιγίδα της UNESCO, την οποία και εκπροσωπώ ως Πρέσβυς Καλής Θελήσεως, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΕΠΟ και της Super League. Διεθνώς η Εκστρατεία 1GOAL, που πραγματοποιείται σε άλλες 200 χώρες σε όλο τον κόσμο, έχει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), που με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (Moυντιάλ) το οποίο φέτος  θα διεξαχθεί στην Ν. Αφρική. Η εκστρατεία ξεκίνησε ως πρωτοβουλία της «Class 2015»,  μιας ομάδας ευαισθητοποιημένων φορέων και προσώπων που συστάθηκε κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2008. Ανάμεσά τους είναι η UNESCO, η ΑctionAid, η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, και άλλοι.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Για το πολύπλευρο έργο της η κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις όπως: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Ευποιίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (2002), Ιππότης του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2006), Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών (1997), Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (2008), Βραβείο «Γυναίκα της Ευρώπης» με αποστολή την προώθηση διεθνών  επαφών κορυφής για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως των παιδιών (1996) κ.ά.
Επίσης είναι υποψήφια Διδάκτωρ Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, Επίτιμη Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου Sheffield και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου London Metropolitan, κατέχει MΡhil στην Αρχαιολογία από Πανεπιστήμιο του Sheffield, ενώ κατέχει  ΒΑ στην Iστορία Τέχνης και στα Οικονομικά σε πανεπιστήμια της Αμερικής.
Είναι ιδρύτρια και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Από το 1999 είναι Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO.
Δραστηριοποιείται επίσης ως:
• Εκπρόσωπος του Γενικού Διευθυντή της UNESCO για την προώθηση των Πολιτιστικών Ολυμπιάδων διεθνώς.
• Ιδρυτικό μέλος του Global Humanitarian Forum (Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ), με πρόεδρο τον κ. Κofi Annan.
• Ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος «Φως της Αφρικής» με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄.
Μερικές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της με εθνική και διεθνή σημασία και απήχηση:
• Η δημιουργία της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου έχουν κάνει μεταμόσχευση 475 παιδιά ως σήμερα.
• Η δημιουργία του Ξενώνα ΕΛΠΙΔΑ που έχει φιλοξενήσει πάνω από 650 οικογένειες παιδιών από την επαρχία που υποβάλλονται σε θεραπεία στη Μονάδα.
• Ο αγώνας της για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
• Η ανακατασκευή που ανέλαβε μαζί με τον σύζυγό της, Βαρδή Βαρδινογιάννη, του χωριού «Μάκιστος» του νομού Ηλείας, που καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές του 2007.
Είναι παντρεμένη με τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο της Motor Oil, και έχουν 5 παιδιά.

Πηγή 9ο Τεύχος Ην-Ων

Written by