Νέες εκθέσεις κρητικών προϊόντων

«Σε νέες εκθεσιακές δράσεις υψηλού επιπέδου για τις αγορές του εξωτερικού προχωρά η Περιφέρεια Κρήτης για την προβολή των κρητικών προϊόντων» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο Περιφερειάρχης της Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας.
Ειδικότερα:
Ερ. Η Περιφέρεια θα βοηθήσει στην οργάνωση νέων εκθέσεων για την προβολή των κρητικών προϊόντων;
Απ. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει δυναμική και ενιαία παρουσία της Κρήτης που ανοίγει νέα εποχή για τα προϊόντα του νησιού και παίρνει μέρος σε Διεθνείς εκθέσεις όπως η ΑΝUGA, η  SIAL  και με  μια οργανωμένη συλλογική και δυναμική παρουσία στοχεύει στην έξοδο των Κρητικών προϊόντων στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Μεγάλος αριθμός Κρητικών επιχειρήσεων προβάλουν τα προϊόντα τους με μεγάλη επιτυχία. Επιχειρήσεις, οι οποίες ειδικεύονται στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς, αρτοποιημάτων και παξιμαδιών, κρασιού, βιολογικών ειδών, αρωματικών φυτών, γλυκών, σταφίδας, μελιού, παστελιού και λοιπών Κρητικών προϊόντων.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κρήτης στις διεθνείς οργανώσεις συμπεριλαμβάνονται και πλήθος από παράλληλες εκδηλώσεις και ενέργειες, όπως η προβολή σε καίριες θέσεις στις γενικές εισόδους των εκθέσεων, αλλά και στους χώρους  που  βρίσκεται το Κρητικό περίπτερο, οι οποίες υποδεικνύουν τον χώρο της Κρητικής συμμετοχής, καταχωρήσεις σε περιοδικά που διανέμονται στην έκθεση, folders με τα προφίλ των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, διανομή DVD για την Κρήτη και την Κρητική διατροφή και Reception Desks για την υποδοχή των ξένων επισκεπτών αποτελούν μερικές από τις ενέργειες που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των εκθέσεων.
Παράλληλα με μια σειρά και άλλων ενεργειών και δράσεων, η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει την προώθηση των προϊόντων μας σε ξένες αγορές.
Άλλωστε η εκτός συνόρων διοργάνωση επιτυχημένων εκθεσιακών γεγονότων δίνει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να αναπτύξουν ένα ευρύ πλέγμα συνεργασιών με εταιρείες του εξωτερικού.
Οι συλλογικές δράσεις προώθησης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, του ΟΠΕ, των Επιμελητηρίων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Κρήτης, του OANAK και του ΟΑΔΥΚ, συνεχίζονται και ενισχύονται με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενιαίου φορέα πιστοποίησης για τα Κρητικά προϊόντα με την ονομασία «Region of Crete», μια πρωτοβουλία που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Κρήτης.
Αυτές τις ημέρες πραγματοποιούμε την έκθεση στην Αθήνα η οποία έχει να κάνει μόνο με την Κρήτη. Προϊόντα και υπηρεσίες της Κρήτης.
Απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και στον εσωτερικό τουρισμό αλλά και στην εσωτερική κατανάλωση. Πιστεύω ότι  είναι μια πάρα πολύ καλή κίνηση, αν και οργανώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, και θα φέρει απτά αποτελέσματα.
Ερ. Ποιές είναι οι προτάσεις της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου οι κρητικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση με λιγότερο κόστος το 2009 ανά κλάδο;
Απ. Οι Κρητικές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά  της Κρητικής οικονομίας. Με μια σειρά από πολιτικές η Περιφέρεια, με το ΠΕΠ Κρήτης, και τον Αναπτυξιακό Νόμο  στοχεύουν, δίνοντας σημαντικά κίνητρα, να αυξηθούν οι επενδύσεις που γίνονται είτε σε νέες επιχειρήσεις είτε σε ήδη υπάρχουσες.
Οι δράσεις ενισχύσεων του Άξονα Προτεραιότητας είναι εστιασμένες κατά κύριο λόγο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες του παραγωγικού ιστού της Περιφέρειας Κρήτης με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών, τη βελτίωση της επιχειρηματικής δομής και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιφερειακής οικονομίας. Έτσι, στο πλαίσιο του εν λόγω Άξονα Προτεραιότητας θα ενισχυθούν επιχειρήσεις τόσο του δευτερογενή όσο και του τριτογενή τομέα.
Στον δευτερογενή τομέα θα χρηματοδοτηθούν δράσεις ενίσχυσης υφισταμένων ΜΜΕ-ΠΜΕ για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους στο πλαίσιο των απαιτήσεων της νέας οικονομίας, καθώς και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, με στόχο την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της περιφέρειας και την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Ερ.  Σύμφωνα με στοιχεία  η οικονομική κρίση θα συνεχισθεί έως και το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Περιφέρεια τι μέτρα θα πάρει για την στήριξη των εταιριών;
Απ. Στόχος της πολιτικής μας, ήταν και παραμένει η ισόρροπη, βιώσιμη και συνεκτική ανάπτυξη.
Ενόψει της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου προετοιμάσαμε  τους Οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης ώστε να μπορέσουν να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο για τις τοπικές κοινωνίες, αναδεικνύοντας τους σε κορυφαίους φορείς περιφερειακής ανάπτυξης.
Με δεδομένο μάλιστα ότι πάνω από το 82% των πόρων του Δ΄ Κ.Π.Σ., δηλαδή πάνω από 16,8 δις ευρώ, κατευθύνονται στην Περιφέρεια, αντιλαμβανόμαστε  πόσο καλά προετοιμασμένοι πρέπει να είναι οι ΟΤΑ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην επερχόμενη πρόκληση.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι, για πρώτη φορά, εκπονήθηκε ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την 4η Προγραμματική περίοδο 2007-2013, και υπήρξε συστηματική και έγκαιρη προετοιμασία, ώστε να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες και οι κακές επιδόσεις του Γ΄ Κ.Π.Σ.
Το ΕΣΠΑ αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία στην επόμενη δεκαετία αφού μέσα από αυτό αναμένεται να ξεπηδήσουν οι επιχειρήσεις που θα διαπρέψουν στο εγγύς μέλλον και θα ωθήσουν την εθνική οικονομία προς τα εμπρός.
Σίγουρα τα κονδύλια που θα διατεθούν σε επιλεγμένες επιχειρηματικές προτάσεις θα δώσουν το στίγμα και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη της Κρήτης στο χώρο της επιχειρηματικότητας.
Ερ. Υπάρχουν προτάσεις από Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες για επιχειρηματική ανάπτυξή τους στην Κρήτη;
Απ. Η Κρήτη είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης και υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον εστιάζεται ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα.
Ερ. Πότε θα εκσυγχρονισθούν τα οδικά δίκτυα του νησιού;
Απ. Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στο νησί, μαζί με τους κάθετους άξονές του, έχει πλέον δρομολογηθεί και προχωρά, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Ο οδικός Άξονας Ηράκλειο – Μεσαρά, ένα έργο πνοής που επί χρόνια απλά το ακούγαμε, η Κυβέρνηση το κάνει πράξη. Έτσι με εξασφαλισμένα 110 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΧΩΔΕ προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς το Τμήμα Απομαρμά – Καστέλι και  το Τμήμα Αγία Βαρβάρα- Απομαρμά.
Επίσης δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος Σίβα – Αγία Βαρβάρα και κατασκευάσθηκε  και δόθηκε στην κυκλοφορία ο ανισόπεδος κόμβος της Σίβας.
Έχει κατασκευαστεί και έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα ΚΤΕΟ – Γούβες. Έργο επίσης ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης, με προϋπολογισμό 11.735.000,00 ευρώ. Ενώ  ολοκληρώνεται και το τμήμα διπλού κλάδου από Αεροδρόμιο έως ΚΤΕΟ προϋπολογισμού 12.600.000  ευρώ.
Ολοκληρώθηκαν και δόθηκαν  στην κυκλοφορία οι ράμπες  εισόδου – εξόδου στη Λεωφόρο Κνωσού και στον ανισόπεδο Κόμβο Γιόφυρο.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η γέφυρα Παπαναστασίου δίνοντας άλλη μια κυκλοφοριακή ανάσα.
Δόθηκε  στην κυκλοφορία άλλο ένα σημαντικό έργο. Πρόκειται για την κατασκευή του κόμβου Παλαιοκάστρου προϋπολογισμού  900.000 ευρώ.
Προχωρεί ο δρόμος Ηράκλειο – Βιάννος και παραδίδεται στην κυκλοφορία ενώ για τον δρόμος Ηράκλειο – Επισκοπή εγκρίθηκαν οι απαλλοτριώσεις με το ποσό των 4.000.000 ευρώ προκειμένου να προχωρήσει η οικονομική τακτοποίηση των δικαιούχων των απαλλοτριώσεων του δρόμου και να διασφαλιστεί απρόσκοπτα η ολοκλήρωσή του.
Ολοκληρώθηκε η βελτίωση του οδικού άξονα Ταυρωνίτης – Κάνδανος – Παλαιόχωρα με προϋπολογισμό 19.397.492 €.
Ολοκληρώθηκε ο οδικός άξονας Βρύσες – Χώρα Σφακίων προϋπολογισμού 921.715 ευρώ.
Επίσης τον Ιούνιο παραδίδεται και το έργο βελτίωση οδικού άξονα Αλικιανός – Πρασές – Σούγια προϋπολογισμού 9.113.354 ενώ συνεχίζονται τα συμπληρωματικά έργα στο τμήμα Γαλατάς – Καστέλι προϋπολογισμού 8.550.000 ευρώ.
Επίσης δόθηκαν 4.327.045 ευρώ για αστικές αναπλάσεις του Δήμου Χανίων και 2.250.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του κόμβου Κλαδισού και τη σύνδεση του με το οδικό δίκτυο της πόλης.
Για τη βελτίωση του δρόμου Χώρα Σφακίων  – Ανώπολη  διατέθηκαν 3.949.000 ευρώ.
Παραδόθηκε σε χρήση ο κυκλικός κόμβος από Χανιά προς Αεροδρόμιο και από Σούδα προς Αεροδρόμιο στην περιοχή Βλητέ  προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ. Ήδη οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το έργο ολοκληρώθηκαν στον οδικό άξονα της Π.Ε.Ο. Ηράκλειο – Ρέθυμνο.
Συνεχίζεται το έργο του ΒΟΑΚ Αυχήν – Αγκαθιάς -Χαμέζι προϋπολογισμού 22.010.000 ευρώ το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Ολοκληρώθηκε το έργο του ΒΟΑΚ Χαμέζι – Σητεία και η γέφυρα  Φρουζί με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.
Παραδίδεται τον Δεκέμβριο του 2009 το έργο βελτίωση του δρόμου Σητεία – Παλάικαστρο – Ζάκρος, τμήμα Αγία Φωτιά – Παλαίκαστρο προϋπολογισμού 4.409.552 ευρώ.
Ολοκληρώθηκε η βελτίωση του δρόμου Νεάπολη – Οροπέδιο Λασιθίου και Λακωνια – Δράση προϋπολογισμού 3.220.524 ευρώ.
Διατέθηκε το ποσό του 1.000.000 ευρώ για τη βελτίωση  των συνθηκών ασφαλείας του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Λασιθίου καθώς και 880.000 ευρώ για εργασίες πρασίνου.
Τον Δεκέμβριο του 2009 αναμένεται να ολοκληρωθεί η παράκαμψη Κουτσουρά – Μακρύ Γιαλού – Ανάληψη προϋπολογισμού 8.881.803 ευρώ μέσω ΠΕΠ.
Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο κόμβος Ατσιπόπουλου στο Ρέθυμνο, ένα σημαντικό έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα που θα συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση της περιοχής. Είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης με προϋπολογισμό 5.870.000 ευρώ.
Τον Ιούνιο του 2009 ολοκληρώνεται ο οδικός  άξονας Απόστολοι – Μάνδρες προϋπολογισμού 18.360.907 ευρώ.
Αναβαθμίστηκε το οδικό δίκτυο του Ρεθύμνου προϋπολογισμού 1.467.351 ευρώ και διατέθηκε  το ποσό του 1.187.000 ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας του οδικού δικτύου.
Ακόμη  έγινε δημοπράτηση για διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις με άλλα 1.600.000 ευρώ από Εθνικούς πόρους που με την ολοκλήρωση τους μειώνονται στα 50 από 160 χιλιόμετρα οι αποστάσεις από το Σπήλι προς τις παραλίες.
Βιογραφικό
Ο Σεραφείμ Τσόκας γεννήθηκε στον Ασπρόπυργο Αττικής το 1961. Είναι παντρεμένος με την Μαρία Μέρμηγκα και έχουν δύο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο.
Σπουδές – Επαγγελματική δραστηριότητα.
Αφού τελείωσε το Λύκειο Ασπροπύργου, φοίτησε στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πήρε το πτυχίο του ως οικονομολόγος. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του New Haven, και είναι κάτοχος Master στο Marketing και στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Μετά την επιστροφή του από την Αμερική εργάστηκε σε διευθυντικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Πολιτική δραστηριότητα
Έντονη υπήρξε η ανάμειξή του στο φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα ενώ σε ηλικία 25 ετών εξελέγη πρώτος σε ψήφους Δημοτικός Σύμβουλος Ασπρόπυργου. Από το 1997 με απόφαση του Προέδρου του κόμματος αναλαμβάνει τις θέσεις του Υπεύθυνου Κινητοποίησης και αργότερα του τομέα Αποδήμων. Στις εθνικές εκλογές του 2000 συμμετείχε ως υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια Αττικής ενώ το 2002 ήταν υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής.
Στις 7 Απριλίου 2004 διορίζεται Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κρήτης.

Πηγή 6ο Τεύχος Ην-Ων

Written by