20% οι αναλφάβητοι στο κόσμο

Περίπου 15.000 μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους δήλωσαν συμμετοχή στη Παγκόσμια βδομάδα δράσης για την εκπαίδευση  «Ανοιχτά Βιβλία» στις 6-12 Απριλίου 2009 οι οποίοι παρέλαβαν το πακέτο της εκστρατείας με το υλικό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε Απρίλη τα τελευταία 6 χρόνια, η ActionAid συντονίζει εκπαιδευτικούς και μαθητές ελληνικών σχολείων που ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται και διεκδικούν τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.
Η φετινή δράση είχε  θέμα τον αναλφαβητισμό. Ένας στους 5 ανθρώπους στον κόσμο δεν ξέρουν να γράφουν και να διαβάζουν. Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό ότι η εκπαίδευση αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά όπλα  αντιμετώπισης της φτώχειας. Ένας χρόνος στο σχολείο αρκεί για να αυξήσει μια γυναίκα το μισθό της κατά 10-20%. Επτά εκατομμύρια κρούσματα του AIDS θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία αν κάθε παιδί είχε πρόσβαση στην εκπαίδευση. Ένα παιδί που γεννιέται από μια μητέρα που ξέρει γραφή και ανάγνωση έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να επιζήσει και μετά την ηλικία των 5 χρόνων..
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η παρουσία της Κρήτης ήταν και φέτος δυνατή. Οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας με τη βοήθεια της εκπαιδεύτριάς τους κας Ρέας Πηγιάκη κατέθεσαν τις δικές τους προσωπικές μαρτυρίες σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης. Το σύνολο των μαρτυριών συμπεριλήφθηκαν στο «Ανοιχτό Βιβλίο», το υλικό που εστάλη στα σχολεία που δήλωσαν συμμετοχή και διαβάστηκαν από χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα.
Τάξεις από δεκατρία σχολεία από ολόκληρη την Κρήτη δήλωσαν συμμετοχή, δηλαδή συνολικά 935 μαθητές. Μαθητές και εκπαιδευτικοί στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, τα Κουρνά, τα Μάλια, την Παλαιοχώρα, το Ζάρο, τον Τυλισό και το Κοκκίνη Χάνι συμμετείχαν, όπως δεκάδες σχολεία της Ελλάδας, διάβασαν στην τάξη τους ιστορίες από το «Ανοιχτό Βιβλίο», έκαναν δράσεις από το ειδικό σχέδιο εργασίας, υπέγραψαν τη σχετική κάρτα έκκλησης και την έστειλαν στον Υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το σχέδιο εργασίας της ActionAid, οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για το πρόβλημα, ζωγράφισαν το «δέντρο του αναλφαβητισμού», όπου οι ρίζες αναπαριστούν τις αιτίες, τα κλαδιά τις επιπτώσεις και οι καρποί τις λύσεις.
Αν και η πρόσβαση στην εκπαίδευση θεωρείται βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, υπάρχει ακόμα κρίση στην παγκόσμια εκπαιδευτική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της UNESCO, 73 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο ενώ περισσότεροι από 750 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι.
Την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές του Πάσχα, έχουμε λάβει περισσότερες από 5.000 υπογεγραμμένες κάρτες έκκλησης και περιμένουμε και τις υπόλοιπες.

Πηγή 6ο Τεύχος Ην-Ων

Written by