Ρεθυμνιακή μπύρα

Οι προδιαγραφές είναι γερμανικές

Πενήντα χιλιάδες μπουκάλια παράγει τον μήνα η «Ρεθυμνιακή Ζυθοποιίναιία Α.Ε» που έχει την έδρα της  στο 12ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Ρεθύμνου Σπηλίου Κρήτης.
Ο βασικός μέτοχος της εταιρίας είναι ο Γερμανός Bernd Brink ο οποίος είναι πτυχιούχος μαθηματικός και λέκτορας στο «Stirling» της Σκωτίας.
Η Ρεθυμνιακή μπύρα πωλείται σε όλη την Ελλάδα σε φιάλες των 0,33 λίτρων (ξανθιά και μαύρη), δημιουργείται με βάση τον Γερμανικό νόμο του 1516 «περί καθαρότητας του ζύθου» και έχει το σήμα πιστοποίησης του οργανισμού βιολογικών προϊόντων «ΔΗΩ».
Η μπύρα φτιάχνεται από νερό, βύνη (επεξεργασμένο κριθάρι), τον λικίσκο (φυτό) και την μαγιά.
Ο τρόπος που γίνεται η Ρεθυμνιακή μπύρα είναι: μπαίνει η βύνη στο μύλο και ανοίγει. Ο καρπός μετά σιγοβράζεται μέσα στο νερό (38 βαθμούς κελσίου), σε μία δεξαμενή, για να φθάσει στους 78 βαθμούς κελσίου. Με την βράση δημιουργείται ένα ένζυμο το οποίο μετατρέπει το άμυλο σε σάκχαρο. Στην συνέχεια το προϊόν μπαίνει στην δεύτερη δεξαμενή όπου το ζυθόγλευκο διαχωρίζεται σε στερεό και υγρό μέρος. Το υγρό μέρος βράζει με τον λικίσκο.
Στην συνέχεια περνάει από ένα ειδικό μηχάνημα το οποίο είναι σε σχήμα πλακοειδές και το ζυθόγλευκο όταν κρυώνει, μέσω των σωλήνων φτάνει στη δεξαμενή ζύμωσης όπου προστίθεται η μαγιά.
Η μαγιά μετατρέπει τα σάκχαρα της βύνης σε αλκοόλ, διοξείδιο του άνθρακος και βιταμίνες και η αρχική έντονη ζύμωση ολοκληρώνεται σε μία βδομάδα όπου αρχίζει η περίοδος ωρίμανσης.
Η ωρίμανση γίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία, η μπύρα δένει και παράγει το διοξείδιο του άνθρακος και αναπτύσσει την γεμάτη γεύση της και τον χαρακτήρα της.
Ο Bernd Brink γεννήθηκε το 1969  στο «Arusderg» της Γερμανίας και σπούδασε μαθηματικός στο Πανεπιστήμιο του «Aachen» στα σύνορα με την Ολλανδία και το Βέλγιο.
Ως φοιτητής δούλεψε σε μικρές επιχειρήσεις ζυθοποιίας ενώ έφτιαχνε μπύρα στο σπίτι του. Στην Σκωτία έκανε το ντοκτορά (doctora) και είναι λέκτορας στο «Stirling» της Σκωτίας.
Το 1996 στην Σκωτία γνώρισε την γυναίκα του η οποία ήταν σε διακοπές. Η γυναίκα του αφού είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο της Κρήτης αποφάσισαν να ζήσουν στο νησί και το 1998 ξεκίνησε η επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ η πρώτη παραγωγή μπύρας κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2001.

Πηγή 4ο τεύχος Ην-Ων

Written by