Η 13η Ολυμπιάδα σκακιού τυφλών στην Κρήτη

«Στις 18-29 Οκτωβρίου 2008 θα πραγματοποιηθεί η 13η Ολυμπιάδα σκακιού τυφλών και μερικώς βλεπόντων που θα γίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης στο ξενοδοχείο «APOLLONIA» (πέντε αστέρων)» ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία κ. Φουντουλάκης.
Την Ολυμπιάδα διοργανώνει -διευκρίνισε- η  I.B.C.A (Παγκόσμια Ομοσπονδία Τυφλών) και η Ε.Α.Ο.Α.με.Α (Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ατόμων με αναπηρίες).
Η Ολυμπιάδα Σκακιού Τυφλών, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά -συνέχισε- στη χώρα μας, είναι η 13η κατά σειρά που γίνεται από την ίδρυση της I.B.C.A (International  Braille  Chess  Association). Μέλη της I.B.C.A είναι 60 χώρες περίπου από όλο το  κόσμο, οι οποίες  συμμετέχουν  κάθε  χρόνο σε μία διεθνή διοργάνωση.
Η  χώρα μας το 2005 -είπε- διοργάνωσε τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Σκακιού Νέων και Γυναικών της I.B.C.A. Η οργανωτική και αγωνιστική  επιτυχία που είχαν αυτοί οι αγώνες οδήγησαν την Παγκόσμια Ομοσπονδία στην απόφαση να αναθέσει στην Ε.Α.ΟΜ.Α.με.Α τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας  Σκακιού, που είναι η κορυφαία διοργάνωση της και διεξάγεται κάθε 4 χρόνια.
Η Ελλάδα συμμετείχε -τόνισε- με την  Εθνική Ομάδα Σκακιού Τυφλών  σε  έξη (6)  Ολυμπιάδες:
1984    ΙΣΠΑΝΙΑ
1988    ΟΥΓΓΑΡΙΑ
1992    ΙΣΠΑΝΙΑ
1996    ΒΡΑΖΙΛΙΑ
2000    ΠΟΛΩΝΙΑ
2004    ΙΣΠΑΝΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε Ολυμπιάδα διεξάγονται ταυτόχρονα και οι εκλογές για το διοικητικό συμβούλιο της I.B.C.A. όπου δικαίωμα ψήφου έχει η κάθε  χώρα-μέλος.
Επίσης η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ) ιδρύθηκε το 2002 και λειτουργεί όπως όλες οι υπόλοιπες αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο. Στην ουσία όμως αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση καθώς πρόκειται για μία «πολύ-Ομοσπονδία» που έχει υπό την ευθύνη της πολλά αθλήματα για όλες τις κατηγορίες αναπηριών. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ εκπροσωπεί τους αθλητές με ακρωτηριασμό, με κάκωση του νωτιαίου μυελού, με εγκεφαλική παράλυση, με προβλήματα όρασης και με νοητική αναπηρία.
Ένας από τους βασικούς σκοπούς της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ είναι η καλλιέργεια, η διάδοση, η ανάπτυξη και η οργάνωση όλων των αθλημάτων όλων των προαναφερόμενων κατηγοριών αναπηρίας και γενικότερα η προαγωγή του κινήματος του Αθλητισμού των ΑμεΑ.
Ο σκοπός της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας είναι -ανέφεραν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης-  η εξάπλωση των ιδεών της Ολυμπιάδας όπως η ειρήνη μεταξύ των λαών και η αθλητική άμιλλα. Πρέπει να αναφερθεί ότι στην 13η Ολυμπιάδα θα συμμετέχουν χώρες που έχουν αναγάγει το σκάκι σε πρωτεύων άθλημα.
Οι αθλητές θα συνοδεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να τους διευκολύνουν κατά την διάρκεια των αγώνων.
Στην τελετή έναρξης θα παρευρεθούν παράγοντες του αθλητισμού, εκπρόσωποι της τοπικής αρχής οι οποίοι θα έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στην διεξαγωγή των αγώνων.
Παράλληλα θα χαιρετήσουν την Ολυμπιάδα εξέχοντες προσωπικότητες της Κρήτης καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής αρχής.
Μέσα από την 13η Ολυμπιάδα θα έρθουν πιο κοντά οι πολιτισμικές παραδόσεις των 60 χωρών που θα συμμετέχουν και στην τελετή λήξης θα δοθεί έμφαση για την συνέχιση τέτοιου επιπέδου διοργανώσεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  ΑΓΩΝΩΝ
18  Οκτωβρίου  Άφιξη  των  συμμετεχόντων
19  Οκτωβρίου συνάντηση  αρχηγών  ομάδων-09.30
19  Οκτωβρίου    1ος  γύρος        15.00
20  Οκτωβρίου    2ος  γύρος        15.00
21 Οκτωβρίου     3ος  γύρος        15.00
22 Οκτωβρίου     4ος  γύρος        15.00
23 Οκτωβρίου     5ος  γύρος        15.00
24 Οκτωβρίου Ελεύθερη  μέρα  (εκδρομή)
25 Οκτωβρίου     6ος  γύρος        15.00
26 Οκτωβρίου     7ος  γύρος        15.00
27 Οκτωβρίου     8ος  γύρος        15.00
28 Οκτωβρίου     9ος  γύρος        11.00
28 Οκτωβρίου     Τελετή  λήξης 20.00
29 Οκτωβρίου     Αναχώρηση  εθνικών  αποστολών
Η Ολυμπιάδα θα διεξαχθεί με το ελβετικό σύστημα εννέα (9) γύρων.  Ο χρόνος σκέψης θα είναι  δύο (2) ώρες  για  τις  πρώτες 40 κινήσεις και μία ώρα για το υπόλοιπο της παρτίδας.
Κάθε  χώρα – μέλος δικαιούται δύο (2)  Bulletins  ανά γύρο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι  κάθε  χώρα-μέλος -προτείνει η I.B.C.A- θα δηλώσει συμμετοχή  πρίν την  1η  Σεπτεμβρίου 2008 στέλνοντας τα ονόματα και elo των παικτών, τα ονόματα  των  συνοδών καθώς τον αριθμό  και το είδος των δωματίων με την ημερομηνία και αριθμό της πτήσης, της άφιξης και της  αναχώρησης.

Πηγή 3ο τεύχος Ην-Ων

Written by