Η επένδυση στη Μονή Τομπλού

Τον Μάρτιο του 2008 θα εκδικασθεί η προσφυγή οικολογικών οργανώσεων  από το ΣτΕ για την τουριστική  επένδυση στη Μονή Τοπλού στο νομό Λασιθίου στην Ανατολική  Κρήτη.
Η επένδυση προωθείται από τον αγγλικό όμιλο Minoan (πρώην Loyalward) και το κόστος θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε έναρξη των εργασιών τον περασμένο Μάιο. και το πρώτο σχέδιο υποβλήθηκε το 1993, ενώ η σύμβαση εγκρίθηκε το 1998.
Το 2003 εγκρίθηκε η καταλληλότητα της έκτασης και τον περασμένο Φεβρουάριο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η Minoan έχει εκμισθώσει για ακόμη 40 χρόνια την έκταση των 25.000 στρεμμάτων από την Μονή Τοπλού στην οποίαν η δόμηση θα καλύψει μόλις το 1% (αν και η επιτρεπόμενη δόμηση φτάνει στο 10% της συνολικής έκτασης). Η χρηματοδότηση της επένδυσης θα προέλθει κυρίως από τραπεζικό όμιλο της Βρετανίας.
Με βάση τα σχέδια των ιδιοκτητών του επενδυτικού προγράμματος προβλέπεται η δημιουργία έξι τουριστικών χωριών,  συνολικής δυναμικότητας  7.000 κλινών , δύο γηπέδων γκόλφ, συνεδριακού κέντρου, μαρίνας, τουριστικών κατοικιών κ.α.
Η πρώτη φάση της επένδυσης υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2009 ενώ το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως το 2017.
Για την υλοποίηση της επένδυσης, σύμφωνα με παράγοντες, θα αξιοποιηθούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ το συγκρότημα θα υποστηρίζεται από μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης, δύο μονάδες βιολογικού καθαρισμού, συστήματα ανακύκλωσης υδάτων, συστήματα εξοικονόμησης και εναλλακτικών πηγών ενέργειας κ.α.

Πηγή 1ο τεύχος Ην-Ων

Written by