Προστασία παραγωγής αλόης

27ο Τεύχος Ην-Ων

Την προστασία των παραγωγών του φυτού Αλόης Βέρα ζητά ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ερωτησή του επισημαίνεται:
Η καλλιέργεια του φυτού Αλόη Βέρα (Aloe vera L.) γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει στον τομέα της κοσμετολογίας, της φαρμακευτικής και των συμπληρωμάτων διατροφής. Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο διακινούνται περίπου 61.000 τόνοι αξίας  μεγαλύτερης από 1,5 δις ευρώ.
Η προσφορά της στον πρωτογενή τομέα μπορεί δυνητικά να είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω της μεγάλης προστιθέμενης αξίας που έχει ως προϊόν.  Επιπλέον συμβάλλει στην διαφοροποίηση της παραγωγής και στον περιορισμό της μονοκαλλιέργειας που είναι επιθυμητή για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.  Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, ερημοποίησης και υποβάθμισης του εδάφους, αφού ως φυτό δείχνει ιδιαίτερα προσαρμοστικές ικανότητες σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Τέτοιες κλιματικά μειονεκτικές περιοχές εντοπίζονται κυρίως στη Μεσογειακή λεκάνη. Στην Ελλάδα περισσότεροι από 200 γεωργοί έχουν ενταχθεί σε σχήματα παραγωγών αλόης κυρίως στα νησιά του νοτίου Αιγαίου της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
Στις περιπτώσεις αυτές οι συγκεκριμένοι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με αθρόες εισαγωγές πρώτης ύλης αλόης από χώρες εκτός Ε.Ε. οι οποίες επεξεργάζονται από ευρωπαϊκές εταιρείες και προωθούνται στην αγορά με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι τιμές πώλησης. Επιπλέον, υπάρχουν σκευάσματα αλόης που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά και φέρουν παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την ακριβή προέλευση της πρώτης ύλης.

Επιστροφή στο 27ο Τεύχος Ην-Ων