Οι Πρώτες Κυρίες

17ο τεύχος Ην-Ων

Το κλειδί της ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Ηρακλείου είναι η δραστηριοποίηση
του γυναικείου πληθυσμού παρέχοντάς τους ενημέρωση και στήριξη σε κάθε εγχείρημα τους.

«Στη θέση αυτή βρίσκομαι τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά τη συνταξιοδότηση της προκατόχου μου. Δεν είναι δηλαδή η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει γυναίκα Διευθύντρια» διευκρίνισε στο «Ην-Ων»  η Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Κάτια Τζανάκη.
Το κλειδί λοιπόν της ανάπτυξης -συνέχισε- του Επιμελητηρίου είναι η δραστηριοποίηση του γυναικείου πληθυσμού του νομού Ηρακλείου σε όλα τα επίπεδα όπως η στελέχωση του Οργανισμού αλλά και στην επιχειρηματικότητα. Οι προσπάθειες μας στοχεύουν και στην οικονομική ανάπτυξη του γυναικείου πληθυσμού.
Ερ. Πόσο έχει συμβάλλει η γυναικεία ματιά στην ανάπτυξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου;
Απ. Η γυναικεία ματιά μπορεί να κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό και η γυναικεία παρουσία πρέπει να ισχυροποιηθεί σε οποιονδήποτε τομέα. Εμείς στο Επιμελητήριο Ηρακλείου προσπαθούμε με διάφορες δράσεις να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των γυναικών ώστε ν’ ασχοληθούν με το επιχειρείν, παρέχοντάς τους ενημέρωση και στήριξη σε κάθε εγχείρημά τους.
Οι γυναίκες, έχουμε αποδείξει περίτρανα ότι μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά πράγματα, γιατί είμαστε πιο οργανωτικές και πολλές φορές ανταποκρινόμαστε με μεγαλύτερη ψυχραιμία σε δύσκολες καταστάσεις. Στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, η πλειονότητα των υπαλλήλων, όλως τυχαίως, είναι γυναίκες. Δεν ξέρω αν σ’ αυτό το γεγονός οφείλεται η καλή οργάνωσή  του, το σίγουρο πάντως είναι ότι ο επαγγελματισμός και το υψηλό αίσθημα ευθύνης  απέναντι στους επιχειρηματίες, που επιδεικνύουν όλα τα στελέχη του Επιμελητηρίου, κατατάσσει το φορέα μας ανάμεσα στα πιο δραστήρια Επιμελητήρια της Ελλάδας.
Ερ. Ποιες ήταν οι νέες ενέργειες αφότου αναλάβατε τη διεύθυνση;
Απ. Στη θέση αυτή βρίσκομαι τα τελευταία 2,5 χρόνια, μετά τη συνταξιοδότηση της προκατόχου μου. Δεν είναι δηλαδή η πρώτη φορά που το Επιμελητήριο Ηρακλείου έχει γυναίκα Διευθύντρια. Αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο είναι ν’ ανταποκριθούμε άμεσα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των επιχειρηματιών – μελών μας, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την επιχειρηματικότητα. Η έκδοση των απαραίτητων εγγράφων, η ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα, εκθέσεις και προτεινόμενες συνεργασίες, η διοργάνωση εκδηλώσεων και αποστολών είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, προκειμένου να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες του νομού μας αντέξουν τον ανταγωνισμό και να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.

Βιογραφικό
Η Κάτια Τζανάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1968 από γονείς κρητικούς και μικρασιάτες.

Είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης με εξειδίκευση στην Οικονομική Ανάπτυξη και την Οικονομική των Ανανεώσιμων και  Εξαντλήσιμων Φυσικών Πόρων και Αγροτικής Οικονομίας και εν δυνάμει φοιτήτρια του μεταπτυχιακού τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.
Μιλάει Αγγλικά Ισπανικά και Ιταλικά.
Είναι πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των ΝΠΔΔ του Ν. Ηρακλείου. Μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου από το 1992.
Προϊσταμένη Διεύθυνσης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου από το 2010.
Συμμετέχει σαν στέλεχος σε πολλές διοργανώσεις και εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού καθώς και σε  όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα του Επιμελητηρίου Ηρακλείου  στην ομάδα έργου.
Έχει παρακολουθήσει μαθήματα μαριονέτας, αποξηραμένα, ψηφιδωτό, βιτρώ, στο εργαστήριο   καλλιτεχνικής  αγωγής  της Ρενάτας Γεωργαντοπούλου και έχει συμμετάσχει σε ομαδική έκθεση 1998.
Είναι στο Σώμα εθελοντών διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το 2007. Μέλος των Δωρητών οργάνων από το 1987.

Επιστροφή στο 17ο τεύχος Ην-Ων