Οι Πρώτες Κυρίες

1ο τεύχος Ην-Ων

Νέα ανάπτυξη σχεδιάζει για την επιχείρησή της η κ. Σοφία Κανάκη

«Η κρητική μεσογειακή κουζίνα και το καλό κρασί συνοδεύεται με την ελληνική κρητική παραδοσιακή μουσική στο κατάστημα μου και οι πελάτες μου στο τέλος της βραδιάς γίνονται όλοι μία παρέα» μας είπε η επιχειρηματίας κ. Σοφία Κανάκη.
Στο παραδοσιακό μεζεδοπωλείο «Λυχνοστάτης» το οποίο βρίσκεται στην καρδιά του Ηρακλείου συχνάζουν άνθρωποι των γραμμάτων, τραγουδιστές από όλη την Ελλάδα και την Κρήτη καθώς νέοι και φοιτητές.
Η κ. Σοφία Κανάκη προσπαθεί με τις παραδοσιακές κρητικές γεύσεις και την παραδοσιακή μουσική να μεταφέρει τις παραδόσεις και στις νεότερες γενεές καθώς και στους υπόλοιπους Έλληνες.
Το μεζεδοπωλείο το έχω ανοίξει από το 1997 -υπογράμμισε- και από τις αρχές του μήνα λειτουργεί από το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.
Την επιχείρηση αυτή την δημιούργησα -συνέχισε- γιατί θεωρώ ότι η ποιότητα στη διατροφή μας είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού μας.
Ο τρόπος που προσφέρεις το φαγητό, το καλό κρασί και η διακόσμηση του χώρου -διευκρίνισε- απεικονίζουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων του κάθε τόπου ενώ είναι ένα σημαντικό στοιχείο για να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας και να διδάξουμε τις νέες γενεές να μην ξεχάσουν τις παραδόσεις τους και να συνεχίσουν να τις μεταφέρουν στους νεότερους.
Η σημασία της διατροφής -μας είπε- φαίνεται από το γεγονός ότι έγινε επιστήμη και έχει αποδειχθεί ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα είναι καθοριστικές για την αποφυγή σημαντικών ασθενειών.
«Βέβαια δεν είναι μόνο η υγεία μας αλλά και η ευχαρίστηση να γεύεσαι ένα πιάτο ωραίο φαγητό όμορφα γαρνιρισμένο καθώς και να πίνεις ένα παραδοσιακό κρασί. Πάντως η αγάπη μου για την σωστή διατροφή και την παραδοσιακή κρητική μουσική ήταν η αιτία να περάσουν από το μεζεδοπωλείο μεγάλοι καλλιτέχνες» εξήγησε  η κ. Κανάκη.
Το «καλλιτεχνικό» μεζεδοπωλείο έχουν επισκεφθεί ο Ψαραντώνης, ο Ψαρογιάννης και άλλοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Για να προσφέρει την κρητική παραδοσιακή κουζίνα η κ. Κανάκη και η οικογένειά της έχουν προετοιμασία καθημερινά πάνω από πέντε ώρες.
Η ποιότητα των πρώτων υλών της είναι γεγονός αφού αγοράζει προϊόντα πρώτης διαλογής για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όμως μετά από 11 χρόνια θεωρεί ότι είναι καιρός πλέον να αναπτύξει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στον κλάδο που επέλεξε για να φέρει κοντά της και άλλους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο -μας ανέφερε- είναι  ότι η καλή ποιότητα της διατροφής συνοδεύεται με τις ελκυστικές τιμές. Πρέπει -είπε- όλοι να έχουν δικαίωμα στην ψυχαγωγία.
Σύμφωνα με την κ. Κανάκη  η συνταγή για μία πετυχημένη επιχείρηση που έχει σχέση με την υγιεινή διατροφή είναι η φαντασία, οι πρώτες ύλες, ο σχεδιασμός και η προσωπικότητα του επιχειρηματία.
Οι γεύσεις διαφέρουν ακόμη και στην ίδια συνταγή -μας εξήγησε- γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας είναι καθοριστικός για το αποτέλεσμα. Μου έχει συμβεί σε αρκετές συνταγές που έχω μάθει από την οικογένεια μου να έχουν διαφοροποιηθεί οι γεύσεις-συνέχισε- και ο λόγος είναι ότι το μαγείρεμα είναι δημιουργία.
Οι συνταγές μου -μας ολοκληρώνοντας- έχουν ταξιδέψει σε πολλά μέρη του κόσμου και είμαι ευχαριστημένοι γιατί έτσι έφερα ποιο κοντά στον πολιτισμό της Ελλάδας και ανθρώπους εκτός των συνόρων μας.

Επιστροφή στο 1ο τεύχος Ην-Ων