Ηλιοθερμικό εργοστάσιο στην Κρήτη Προωθούνται έργα για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

4ο τεύχος Ην-Ων

«Μελέτη  έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ) για την κατασκευή ηλιοθερμικού εργοστασίου συνδυασμένου κύκλου με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα RECITE  ROC NORD» ανέφερε σε συνέντευξη του στο «Ην-Ων» ο πρόεδρος του οργανισμού κ. Μανόλης Σπανουδάκης.
Ερ. Ποιο είναι  το έργο για την  Διαχείριση Υδατικών Πόρων Δυτικής Κρήτης
Απ. «Το σχέδιο διαχείρισης που εφαρμόζει  ο Ο.Α.ΔΥΚ με στόχο την ενιαία και ορθολογιστική  χρήση των υδατικών πόρων της Δυτικής Κρήτης, από το 1981 ως σήμερα, αποδεικνύει ότι μπορούμε να προβλέψουμε και να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον του τόπου μας.
Η επιτυχία μας είναι ότι καταφέραμε να λειτουργήσουμε καλά, με τις πρακτικές  που προέβλεπαν οι προηγούμενοι νόμοι του ελληνικού κράτους 1739/87  και ν. 3199/2003 – παρότι συχνά έμεναν ανενεργοί. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. αποτελεί σήμερα έναν από τους κρίσιμους κρίκους στην αλυσίδα της διαχείρισης του νερού, με τις αρμοδιότητες που του έχει δώσει η πολιτεία.  Διακινεί άλλωστε και διανέμει μέσω των δικτύων του 26.000.000 κ.μ. νερού τον χρόνο, 8.000.000 στην ύδρευση και 18.000.000 στην άρδευση».
Ερ. Ποια είναι τα τελευταία έργα του ΟΑΔΥΚ
Απ. «Προωθούμε έργα και μελέτες για χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α που περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας, αναβάθμισης και αποκατάστασης των νερών, στοχεύοντας στην διασφάλιση του ισοζυγίου εισροών – εκροών. Έτσι λόγω των υδροαρδευτικών έργων του Ο.Α.ΔΥ.Κ. η βόρεια παραλία της Δυτικής Κρήτης απέκτησε σύγχρονες υποδομές στην διανομή των υδάτινων πόρων, οι γεωργικές εκτάσεις από ξηρικές έγιναν αρδευόμενες, και  στηρίχθηκε η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Οι θετικοί οικονομικοί δείκτες των έργων και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη, για την τοπική και την εθνική οικονομία, αποδεικνύουν στην σημασία της ενιαίας και ορθολογιστικής διαχείρισης των υδατικών πόρων».
Ερ. Ποια έργα υλοποιούνται
Απ. Αποχέτευση του Κόλπου Κισσάμου προϋπολογισμού 2,35 εκ €
Ξεκινάει άμεσα το τμήμα της Αποχέτευσης του Βόρειου Άξονα μέχρι το Κολυμπάρι (προϋπολογισμού 9 εκ €) με χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡ, του ΥΠΕΧΩΔΕ
– Ολοκληρώθηκε και λειτουργεί  το πρώτο τμήμα της  Αποχέτευσης του Βόρειου Άξονα (μέχρι το Γεράνι) (προϋπολογισμού 16 εκ €) με χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής και τις Δημόσιες Δαπάνες
Έπίσης έχουν ολοκληρωθεί μικροί βιολογικοί: Στο Λουτρό Σφακίων, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου, στις Καλύβες Αποκόρωνα, στην Χώρα Σφακίων.
Ερ. Τι προτείνει ο οργανισμός για την Δ΄ Προγραμματική Περίοδο
Απ. Στον τομέα της ύδρευσης:
– Βελτίωση Συνθηκών Ύδρευσης Ακρωτηρίου-Χανίων-Κολυμβαρίου (πρ. 14 εκ €), Αξιοποίηση Υδατικού Δυναμικού Σφακίων (πρ. 2 εκ €).
Της άρδευσης:
– Υψηλή Ζώνη Χανίων Κολυμβαρίου, (πρ. 12 εκ €), Υψηλή ζώνη Κεντρικού Αποκόρωνα,  (πρ. 3 εκ €), Φράγμα Σεμπρωνιώτη (πρ. 30 εκ €), Αρδευτικό Γραμβούσας Πλατάνου, Επέκταση Αυτοματισμού και τηλεδιαχείρισης υφιστάμενων δικτύων, (πρ. 6 εκ €), Φράγμα Πλατύ Ποταμού.
Αποχετεύσεις: Αποχέτευση Δήμου Πελεκάνου, (πρ. 8 εκ €), Αποχέτευση Φραγκοκαστέλλου, (πρ. 3 εκ €), Αποχέτευση Σούγιας, (προϋπ. 2 εκ €).
Ερ. Τι έργα προωθούνται στον ενεργειακό τομέα
Απ. Ο οργανισμός προωθεί την κατασκευή Υβριδικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Φράγμα Ποταμών Αμαρίου. Σήμερα συντάσσονται οι προδιαγραφές για  το έργο, ενώ σε η ενεργειολόγος του Ο.Α.ΔΥ.Κ. βρίσκεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΡΑΕ, Υπουργείο Ανάπτυξης, ΔΕΗ και Περιφέρεια Κρήτης, καθώς και ΑΕΙ. Άλλωστε ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για την κατασκευή ηλιοθερμικού εργοστασίου συνδυασμένου κύκλου με χρηματοδότηση από το κοινοτικό πρόγραμμα RECITE ROC NORD, ενώ σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς έχει δημιουργήσει την εταιρεία ΘΗΣΕΑΣ, η οποία προωθεί την υλοποίηση του εργοστασίου στην Κρήτη.

Βιογραφικό
Ο Μανόλης Σπανουδάκης εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος στις εκλογές του 2006, και από την 1η Ιανουαρίου 2007, εκτελεί χρέη Αντινομάρχη για τον προγραμματισμό όλων των έργων του νομού Χανίων, ενώ παράλληλα είναι Γενικός Διευθυντής στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης
Έχει γεννηθεί στα Χανιά Κρήτης και είναι παντρεμένος, με την Άννα Τσιβολεδάκη, πατέρας δύο παιδιών
Έχει πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού: BSCΕ  Ινστιτούτο Τεχνολογίας, Σικάγο, Illinois και η πτυχιακή του  εργασία είχε ως  θέμα «Διαχείριση Κατασκευών και Πολεοδομία»
Επίσης έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα μαθήματα για: Εργοταξιακές Σχέσεις και Οργάνωση, Βιομηχανική Ψυχολογία, Μητροπολιτική Οργάνωση Υπηρεσιών, Περιφερειακός Σχεδιασμός και έχει μεταπτυχιακό: Msc στη Διοίκηση, Maryland State University.
Στην επαγγελματική του πορεία από το 1994-2005 ως Γενικός Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης –Αποχέτευσης Ρεθύμνου προώθησε: την ανταποδοτική λειτουργία των οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, τις συμμετοχικές διαδικασίες των ΟΤΑ, τις εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Βιομηχανικών Λυμάτων.
Από το 1989-1994 ως Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης προώθησε την εφαρμογή του ολοκληρωμένου κεντρικού συστήματος ορθολογιστικής Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων στη Δυτική Κρήτη.
Από το 1989-1984 ως προϊστάμενος Μηχανικός Δημοσίων Έργων στο Ναυτικό των Η.Π.Α., στον Ναύσταθμο Σούδας εκπόνησε και προώθησε ειδικά προγράμματα για παροχή υπηρεσιών, σχεδίασε και υλοποίησε συμβάσεις μελετών και κατασκευών έργων.
Επίσης είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μέλος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, μέλος  του Συλλόγου Διοίκησης Π.Μ και μέλος των τεχνικών επιτροπών ΕΔΕΥΑ.
Παράλληλα είναι μέλος της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος  Βενιζέλος» ενώ είναι πρώην Αντιδήμαρχος Βάμου και πρώην Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Χανίων.

Επιστροφή στο 4ο τεύχος Ην-Ων