Ευζωία των ιχθυοκαλλιεργειών

17ο τεύχος Ην-Ων

Για την ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών που  αντιμετωπίζουν στρεσογόνες καταστάσεις και αρρώστιες μίλησε ο λέκτορας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Ιωάννης Βάτσος στο συνέδριο του EMUNI (Euro Mediterranean University), με τίτλο «Γεφυρώνοντας τις αποστάσεις στον Ευρω-μεσογειακό ερευνητικό χώρο. Όπως τόνισε ο κ. Βάτσος, «αν και η υδατοκαλλιέργεια έχει μακρά ιστορία, μόλις πρόσφατα η ευζωία των εκτρεφόμενων ψαριών έχει εξεταστεί, κυρίως σε σχέση με το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Για παράδειγμα, αν περάσει ένα δελφίνι έξω από τα κλουβιά των υδατοκαλλιεργειών, τα ψάρια μπορεί να στρεσαριστούνε και να μη φάνε».
«Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα ξεκινούν από μια ήπια αλλαγή στη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ψαριών και φτάνουν μέχρι μια σημαντική δυσανεξία και θάνατο. Ανάμεσα σε αυτά τα αποτελέσματα, παρατηρείται αυξημένη ευαισθησία σε ασθένειες κυρίως μέσω μειωμένης ανοσολογικής ανταπόκρισης» διευκρίνισε.
Σύμφωνα με το κ. Βάτσο, ένα στρεσαρισμένο ψάρι υδατοκαλλιέργειας δεν έχει την ίδια γεύση, χρώμα ακόμη και διάρκεια χρόνου συντήρησης με ένα μη στρεσαρισμένο ψάρι καθώς πρόκειται για οργανισμούς που μπορούν να αντιληφθούν εξωτερικές καταστάσεις. Ειδικότερα το λαυράκι στρεσάρεται εύκολα ενώ η τσιπούρα ή ο κυπρίνος όχι» τόνισε χαρακτηριστικά αποδίδοντας το γεγονός αυτό στη φυσιολογία του κάθε είδους.

Επιστροφή στο 17ο τεύχος Ην-Ων