Ελληνικό αντιγριπικό φάρμακο στην παγκόσμια αγορά

14ο Τεύχος Ην-Ων

«Το ελαιόλαδο ήταν ο καθοριστικός διαλύτης για την δημιουργία του νέου αντιγριπικού φαρμάκου το οποίο θα πωλείται σε χαμηλή τιμή από το 2012» υπογράμμισε σε συνέντευξη στο «Ην-Ων» ο καθηγητής του ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ηλίας Καστανάς.
Ερ. Ποιο είναι το νέο φάρμακο που έχει εφεύρει η ελληνική ερευνητική ομάδα και πώς αποκαλείται;
Απ. Το αντιγριπικό φάρμακο, συσκευασμένο σε κάψουλα, είναι ένα φυσικό προϊόν, το οποίο αποτελείται από βότανα τα οποία παράγονται στην κρητική γή διαλυμένα σε ελαιόλαδο. Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι διατροφικό συμπλήρωμα. Εμπνευστές του νέου φαρμάκου από τρείς ερευνητικές ομάδες. Πρόκειται για τους καθηγητές Ιατρικής Ηλία Καστανά και Χρήστο Λιόνη και τον καθηγητή Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο και τις ερευνητικές τους ομάδες. Για την παρασκευή του φαρμάκου συνεργάστηκαν, επίσης, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου και γνωστή φαρμακοβιομηχανία.
Ερ. Ποιες ανάγκες θα καλύπτει;
Απ. Εκτός την ασφαλή φαρμακευτική αγωγή που θα προσφέρει το νέο ελληνικό φάρμακο παράλληλα με την παραγωγή του θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης γιατί θα υπάρξει συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου. Ειδικότερα έχει γίνει ένα ειδικό συμβόλαιο με την Ένωση για την γενετική ταυτοποίηση και καλλιέργεια των βοτάνων τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του φαρμάκου. Αυτή όλη η διαδικασία θα οδηγήσει σε πολλαπλασιαστικά οφέλη και την γεωργική ανάπτυξη της περιοχής δίνοντας ένα απτό παράδειγμα «πράσινης ανάπτυξης».
Ερ. Έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Φαρμάκων και αν όχι πότε;
Απ. Έχει συνταχθεί ο πρώτος φάκελος για την προϊσταμένη αρχή του ΕΟΦ που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με τα αποτελέσματα μιας μελέτης παρέμβασης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο. Αναμένεται η έγκρισή του μέσα στον χειμώνα του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του 2012.
Ερ. Πότε αναμένεται να διοχετευθεί στην αγορά;
Απ. Αφού εγκριθεί τότε η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που έχουμε επιλέξει θα προχωρήσει στην άμεση παραγωγή του αντιγριπικού φαρμάκου.

Βιογραφικό
Ο Ηλίας Καστανάς απέκτησε το πτυχίο Ιατρικής και Διδακτορικό δίπλωμα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια απέκτησε τον τίτλο ειδίκευσης Ενδοκρινολογίας από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μασσαλίας (Γαλλία), διδακτορικό στην κυτταρική και μοριακή Βιολογία και υφηγεσία θετικών επιστημών από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Κατείχε θέσεις Επιμελητού και διδακτικού προσωπικού στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Μασσαλίας και ερευνητή στο Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών (INSERM) της Γαλλίας. Στη συνέχεια, από το 1986 εξελέγη αναπληρωτής και στη συνέχεια καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η έρευνά του σχετίζεται με τη δράση ορμονών, πεπτιδίων και παραγώγων φυσικών ουσιών στον έλεγχο καρκίνου του μαστού και προστάτου. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή βιο-ιατρικά περιοδικά.

Επιστροφή στο 14ο Τεύχος Ην-Ων